Във връзка с изнесената информация от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че ПГ на "БСП за България" е подкрепила действията на правителството по повод кризисната ситуация с животновъдите в областите Ямбол и Бургас, публикуваме стенограмите от двата председателски съвета, проведени в Народното събрание, съобщават от пресцентъра на БСП.

"Ние държим на прозрачност при взимането на решения и изясняването на истината", заявят от БСП.

Стенограмите от 17 и 18 юли 2018 г. може да прочетете на следните линкове:

Стенограма от 17 юли 2018

Стенограма от 18 юли 2018

Скандалът със стенограмите възникна преди дни, когато от ГЕРБ обявиха, че на Председателски съвет от БСП са се съгласили животните в населените райони да бъдат евтаназирани, но въпреки това по-късно са се включили в протестите на фермерите.

Със спор относно изслушването на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев за разпространението на чумата по дребния преживен добитък започна заседанието на парламента.

Вчера публично бе обявено, че министрите ще дойдат днес тук да обяснят на българската общественост какво се случва и какви мерки предприема правителството, посочи заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Днес обаче разбираме, че двамата министри няма да дойдат, добави той и поиска те да бъдат поканени в парламента.

Вчера министър Радев излъга цялата страна, като заяви, че едва ли не е получил подкрепа от всички политически сили, коментира Стойнев, като аргумент за искането си Радев да обясни лично какво точно е имал предвид. Стойнев предупреди, че, ако Радев не дойде, от БСП ще бъдат принудени да публикуват стенограмата от Председателския съвет на Народното събрание.

Председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Емил Христов каза, че ще разговарят с министрите, но положението в района на Странджа било изключително сложно и присъствието на двамата министри там можело да се окаже много по-полезно и целесъобразно от присъствието им тук.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че парламентарният ден започва в 9.00 и завършва в 14.00 часа. Никой по никакъв повод не е казал, че министър Радев и министър Порожанов няма да дойдат, посочи той. Двамата ще бъдат днес тук, както на дебата, който ще се води с министър-председателя, така и след това ще вземат отношение и по тези теми, добави Цветанов.

Цветан Цветанов и Емил Христов говорят ли си - току-що председателстващият пленарното заседание каза, че Порожанов и Радев няма да дойдат, попита Корнелия Нинова.

"Имам въпрос към вас? Вие двамата говорите ли си с председателстващия в момента?", зададе въпрос към Цветан Цветанов лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Току-що председателстващият заседанието ме информира, че днес двамата министри няма да дойдат в Народното събрание и няма да има изслушване. Може ли двамата да си говорите и да се разберем какво правим днес?", каза още Нинова.

Председателстващият парламента Емил Христов попита Нинова, ако министрите Порожанов и Радев бъдат възпрепятствани, как да дойдат.