БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова Конституция и призовава за категорично противопоставяне срещу "конституционната подмяна". Това обяви проф. Янаки Стоилов от Националния съвет на левицата на пресконференция. Той запозна медиите със становището на Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група, а то е, че отхвърлят поканата на управляващите за консултации. Социалистите застават в защита на сегашната Конституция и смятат, че проблемът не е в нейното съдържание, а в изпълнението й.

"Повече от 40 дни в страната продължават протести срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България с искане за оставки на правителството, на главния прокурор и провеждане на предсрочни избори. БСП споделя тези искания. В пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ постави на карта едно от малкото ни достижения през последните десетилития Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието. Вместо това рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели. Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите на властта, които задушават индивидуалното развитие и просперитета на нацията", каза още Стоилов, цитиран от "Фокус".

Той отчете, че в позицията се посочва, че БСП отстоява развитието на България като република с парламентарно управление.

"На основата на конституцията се преодоляха не една и две политически кризи, заради всички това заставаме зад нейна защита", каза още Стоилов, който е председател на правния съвет на партията.

Според него управляващите действат на принципа като не изпълняваме Конституцията, да я променим съобразно поведението си.

"Сега опасността е още по-голяма - отпращането на главата за основните права в края на предложения законопроект показва намерение за тяхно бъдещо орязване. Предложението за уж нова Конституция създава безконтролна възможност на едно Велико Народно събрание да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическата криза ще се задълбочава и всички остри социално-икономически проблеми ще останат скрити", подчерта социалистът.