Държавата да изкупи на пазарни цени прасетата от личните стопанства, предложиха от БСП. Депутатът Драгомир Стойнев обясни в Стара Загора, че по този начин може да се потуши напрежението сред хората заради унищожаването на животните.

"Мерките, които се вземат във връзка с африканската чума по свинете, са закъснели, решенията са неработещи, ситуацията излиза извън контрол", обяви в Стара Загора народният представител:

"Предлагаме изкупуване на тези животни от личните стопанства и дворове на хората на пазарни цени от страна на държавата. И това трябва да стане веднага".

От БСП настояват да се възстанови годишният рамков договор между Министерство на земеделието и съсловната ветеринарна организация.

Идеята на социалистите едва ли ще проработи, тъй като няма пазарни цени на животни, гледани в лични стопанства. По принцип продажбата им на втори лица е забранена, освен, ако собственикът не се е регистрирал, като производител.

Освен това по-голяма част от хората предпочитат да използват месото за лична консумация, вместо да купуват такова с по-лошо качество от магазините. 

И на трето място стопаните със сигурност ще са на загуба, защото пазарната цена, която ще бъде определена от изкупвателните пунктове на големите месокомбинати е много по-ниска спрямо разходите, които те са вложили в своите животни.