Предложение към колегите си от всички партии за спешно решаване на въпроса "здравеопазване" отправи в Кюстендил днес лидерът на БСП Корнелия Нинова, която участва в изнесено заседание на ръководството на Изъпълнителното бюро /ИБ/ на БСП. Тя направи заявката си на пресконференция след заседанието.

Според Нинова здравеопазването в момента се оказвало големият проблем и той трябвало да бъде разрешен преди бюджетната процедура през есента.

Пациентите, лекарите и медицинският персонал трябва да са акцентът при решаване на проблемите, каза Нинова. "Вече не е достатъчно само да констатираме проблема, да критикуваме грешките, затова - каним ги на разумен разговор. Ние слагаме на масата своите предложения, нека те да дадат техните и да намерим разумния изход от тази ситуация", каза председателят на БСП.

Нинова припомни, че в Дупница беше закрито отделението по хемодиализа, предстои закриване на ортопедията и хирургията, а може би и АГ-отделението. В Кюстендил вече три отделения са закрити, а от вчера и още едно - инфекциозно. "Видин, Враца и Монтана вече са на протести по същата причина - закриване на отделения в болниците", каза лидерът на БСП.

От БСП предлагат да бъде приета Наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата, стипендии за обучение по медицина от държавата, но с ангажимент след това завършилите да работят пет години в България и финансиране на специализации в чужбина, с подобен ангажимент.

За пациентите от БСП предлагат лично досие, което да съдържа пълна информация за заболявания и профилактика. Здравноосигурените да имат пълен безплатен достъп до здравеопазване, а за неосигурените държавата да гарантира пакет от минимални услуги, искат още от партията.

От БСП настояват и за намаляване на ДДС за лекарствата и ежегодно държавно определяне на цените от реимбурсния списък и контрол върху изпълнението на решението. Те са категорични, че трябва да се премахне статутът на болниците като търговски дружества.

"Предлагаме и нова регионална структура на здравеопазването, която да обединява всички местни структури и да се управлява на регионален признак", каза още Нинова.

Според нея въпросът не касае само здравния статус на хората. Заради такова закриване на болници и учебни заведения много хора напускат регионите, посочиха от ИБ на БСП. Това, според тях, поставяло въпроса за здравеопазването в големия контекст на демографската катастрофа.

На заседанието е обсъден и въпросът със земеделието и основно черешопроизводството в региона. Черешопроизводители споделили пред ръководството на БСП, че им изкупуват продукцията едва между 60 и 80 ст. за кг, а берачите взимали надница по 50 ст. за набран килограм. "Много е притеснително това, което казаха производители, че ще се откажат от отглеждането на череши и ще търсят друго препитание. Това е един изключително доходоносен сектор за българската икономика и ще го загубим поради липса на политика и подкрепа от страна на държавата", каза Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че по отношение на местните избори всяка общинска организация ще решава по места с кого ще си партнира и какви коалиции ще прави. Тя беше категорична, че депутатът Валери Жаблянов си остава депутат от района. "Решението касае отстраняването на Валери Жаблянов от Изпълнителното бюро на партията, но не засяга правомощията му като депутат от Кюстендил", заяви Нинова.