БСП настоя за изслушване в парламента на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка със ситуацията в здравната система и пандемията от COVID-19. Това предизвика остра реакция от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Предложението на левицата беше направено минути след като парламентът събра кворум за започване на заседанието след онлайн регистрация на петима депутати под карантина, съобщи БТА.

"Уважаеми колеги от "БСП за България", вашата наглост е безмерна. Продължавате да саботирате дейността на Народното събрание, продължавате да се криете из кулоарите на НС и се явявате тук само тогава, когато ние успеем с усилие до осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение, не ви ли е неудобно от българските граждани?", попита Дариткова.

Тя посочи, че лично се е обадила на БСП, за да предложи в тази сложна ситуация да участват в регистрацията сутрин в Народното събрание, защото вирусът не щади никого.

"Затова обясних сутринта съвсем коректно и на проф. Михайлов, че ако вие участвате в регистрацията, ако се покажете отговорни към работата си като парламентаристи, ние ще подкрепим искането за изслушване на министър Ангелов. Да, важно е да се изслуша министърът, но тогава, когато вие участвате в кворума", подчерта Дариткова.

Георги Михайлов от левицата отвърна, че е изключително некрасиво в такъв момент да се използва езикът на омразата.

"Имаме нужда от тази висока трибуна да чуем проф. Ангелов, не си играйте с процедурни хватки - ако се регистрираме, ще го чуем, ако не се регистрираме, няма да го чуем. Става дума за интереси на нацията", добави той.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче не подложи предложението на БСП на гласуване, защото, по думите й, не е направено по надлежния ред.

По повод обвиненията за непознаване на парламентарния правилник заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски коментира, че в петък заседанието е било нелeгитимно, а днес отново няма кворум.

"На базата на кой член от правилника в петък приехте това решение, с което сега карате колеги от болницата да участват в заседанието?", попита той, след като миналата седмица беше решено депутатите под карантина да се регистрират онлайн и днес това се случи за първи път.

"Недопустимо е в такъв момент да саботираш държавата, даже да й вредиш и в същото време да наричаш себе си народен представител. Всичко това, пак само защото, искаш да наричаш себе си опозиция. И ние от "Воля" сме опозиция - тоест имаме несъгласие с управляващите по различни теми, но цената на която ще ги отстояваме, не може да бъде народът ни, цената не може да бъде България", коментира след скандала поведението на социалистите лидерът на "Воля" Веселин Марешки в декларация от името на парламентарната си група.

Той заяви, че не е могъл да повярва на разказите за случилото се през изтеклата пленарна седмица, когато депутати от левицата при поименна проверка са били в зала и в същото време са твърдели, че не са били. Затова определи поведението на БСП тогава и сега като циркове.

"В същото време - лекари няма, тези, които все още са останали - изнемогват. Учителки се разболяват, заместват ги техни колежки, разболяват се и те и в момента търсим заместнички на заместничките. Други лекари, които все още са на работа казват - рухваме психически, полицаите изнемогват, а от БСП си играят на котка и мишка", заяви още зам.-председателят на НС.

"България преди всичко и след това партийните интереси. Оттук нататък нека да е ясно, БСП е опозиция на народа, "Воля" е опозиция на всички врагове на народа и бизнес и политически такива. Точно заради това, ние всеки ден ще използваме тази трибуна, за да се разграничаваме от тази безскрупулна, политически безидейна опозиция. Призовавам ви колеги, влезте в дневния ред на народа поне в края на мандата", подчерта Веселин Марешки.