Абсолютно основателно вето по Закона за приватизацията, което ние подкрепяме. Гласували сме против него. Той е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Гласувахме против Закона за приватизациите, ветото на президента е основателно и ако ГЕРБ не го подкрепят, сезираме Конституционния съд, предупреди лидерът на социалистите.

Виждаме, че ГЕРБ се готвят да внасят някакви поправки в закона, нещо да правят. Единственият начин тези текстове да паднат е да се подкрепи ветото на президента. Трябва да подкрепим ветото", каза Нинова. Тя поясни, че най-вероятно от ГЕРБ ще искат да се отхвърли ветото и отново да внасят поредни поправки в закона. "Ние ги призоваваме да гласуваме ветото и да се приключи с тази позорна страница в историята на българския парламент", каза лидерът на БСП.

Лидерът на БСП призова за извънредно заседание на парламента, на което да бъде разгледано ветото.

Според нея групата на "Обединените патриоти", като вносители на този законопроект, ГЕРБ и ДПС- като подкрепящи го, са проиграли за пореден път темата за справедливостта и са направили услуга на определени икономически кръгове. "Ние, още от първи ден от приемането на Закона, започнахме да работим по конституционна жалба, която е готова и ако отхвърлят ветото, ще сезираме КС. Освен това, ваканцията, в която излизаме от 1 август, ще прекъсне срока от 15 дни за гледането на ветото. Така е по правилника на НС. Затова призоваваме за извънредно заседание на парламента по време на ваканцията и приключване на този въпрос", отсече Корнелия Нинова. Тя добави, че мнозинството не бива да си въобразява, че ще отложи темата за септември и октомври с поправки на закона, които да не важат със задна дата, а занапред. Според нея това ще е поредната манипулация на общественото мнение. "Ние сме за това, такива облекчения на купувачи на предприятия да няма изобщо", поясни още лидерът на БСП.

Няма нищо по-нормално от изречението ми към хората да спрат, ако полицията ги спре - на това някой му викат държавен преврат, коментира Нинова във връзка с клипа на човек, който от ГЕРБ показаха и я обвиниха, че е подстрекавала протестите в Шарково.

"Обърнахте ли внимание на съдържанието на клипа. Не на опорната точка на ГЕРБ. Мога сега да ви го повторя. Да застана с лицето и думите си. Нямам нищо по-нормално от следното изречение, което и сега мога да кажа: Уважаеми българи, накъдето и да пътувате, на море, на работа, да подкрепяте протести, ако полицията ви спре, спирайте. На това, някои му викат държавен преврат. Къде тук тези болни фантазии се развихриха до държавен преврат. Аз съм тук и повтарям това изречение, което ми приписвате в този клип:

"Ако ви спират полицаите, спирайте. Това е съдържанието на клипа и аз го повтарям днес на живо", каза лидерът на БСП.

Когато твърдиш, че президентът и БСП организират пълзящ преврат - трябва да намериш смелост и да отидеш в прокуратурата и ДАНС, а после да носиш и отговорност, категорична бе Корнелия Нинова.

Така се случва в правовата държава. Този сигнал трябваше отдавна да е в прокуратурата и да ни разследват, заяви Нинова. По думите ѝ самите хора от Шарково са дали пресконференция и са обяснили, че никой не ги подстрекава.