Националният съвет на БСП реши да подкрепи за кандидат-президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Решението е подкрепено със 122 гласа "за". Членовете приеха и работна група, която да води разговори с президента, в която влизат лидерът на БСП Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и други.

Дебатът по точката продължи около 2 часа.

Още в началото на годината, през февруари, президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова дадоха заявка за втори мандат. Тогава БСП замълча. Мотивът на Корнелия Нинова беше да изчака резултатите от парламентарните избори.

Това доведе до остри критики в партията. Кирил Добрев попита защо е трябвало БСП да изгуби изборите, за да подкрепи Румен Радев за втори мандат. Според него Корнелия Нинова трябва да се извини. Времето на този председател на БСП отдавна е минало и изборите го показаха, каза още Добрев.

Жалко е, че трябваше да стигнем до тук, сервитьорът дойде, раздаде сметките и виждате каква е ситуацията, констатира социалистът преди днешното заседание на Националния съвет на столетницата.

Липсата на ясна подкрепа за президента Румен Радев е коствала на БСП 3-4% от гласовете на изборите, коментира по-рано и председателят на столичната организация на БСП - Калоян Паргов.

Пред "Позитано" 20 дойде Младежката организация на БСП, с бял бус, като поискаха оставката на Корнелия Нинова.

"Искаме оставката на Корнелия Нинова. Заради слабия резултат и заради това, че за първи път нямаме младеж до 35 години на избираемо място, дори и депутат. Бусът ясно показва ориентацията на другарката Нинова. Аз мисля, че е редно да си отиде там, откъдето е тръгнала - в СДС", каза Йордан Малинов от Младежка организация на БСП - Перник.

Днес социалистите ще изслушат и доклад за резултатите от парламентарните избори и задачите пред БСП.