От БСП попитаха публично министъра на отбраната Тодор Тагарев дали е вярно, че Министерството на отбраната планира да извади Резиденция "Лозенец" от ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" и да бъде предадена на управление на Министерския съвет. Самите те разполагали с такава информация.

Това заяви зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин на брифинг с участието и на други представители на партийното ръководство. Вигенин добави, че според тяхната информация перспективата за резиденцията била тя да бъде приватизирана и там да бъде изграден жилищен комплекс.

"Извиняваме се, ако по този начин нарушаваме нечии планове, но не може Резиденция "Лозенец" да става жертва на временни правителства и временни министри, и едно от последните кътчета в този район на София да стане жертва на олигарсите", добави Вигенин.

Това е един от въпросите, който социалистите смятат да зададат на Тодор Тагарев на поисканото от тях съвместно заседание на комисиите по външна политика и отбрана. Такова още не е свикано, уточни Вигенин, но тъй като в телевизионно интервю тази сутрин Тагарев провокирал социалистите с "опити да внуши, че едва ли не БСП се обръща против армията", те решили, че трябва публично да зададат въпросите си към него преди заседанието.

От партията питат още "планира ли министър Тагарев предаването на зенитно-ракетните комплекси С-300 на Украйна.

"Защото имаме информация, че се планира това да се случи на две стъпки - първо да бъдат предоставени боеприпасите за тях, а после, под предлог, че няма нови за тях, а ресурсът на сегашните е изтекъл, да бъдат предадени и те", заяви Вигенин. Той подчерта, че тези системи няма с какво и как да бъдат подменени и са важни за националната сигурност, тъй като пазят АЕЦ "Козлодуй" и София.

Социалистите поставиха и темата за увеличаването на рапортите за напускане на армията, като държат да разберат от министър Тагарев какво ще предприеме, за да спре процеса.

Защо се налага разширено присъствие на натовски и съюзнически сили в Черно море и какви са гаранциите за жителите на Ямбол и региона, след като бъдат разположени евентуално натовски части, питат още от БСП, предвид намеренията за изграждане на нова военна база или разширяване на съществуващата в Безмер, изреди още Вигенин.

Зам.-председателят на парламента добави, че министърът е длъжен да отговори на всички тези въпроси пред българските граждани, но отказа да коментира темата за рокадите в МВР и освобождаването на главния секретар Петър Тодоров с аргумента, че това ще е тема за социалистите идната седмица, на заседанието на ИБ на БСП преди старта на есенния политически сезон.