Софийски градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП, но не вписа нов лидер на нейно място.

Магистратите вписаха промените в БСП в регистъра на политическите партии. От решението на съда следва, че Нинова вече не е лице, представляващо социалистическата партия.

В същото време магистратите отхвърлиха искането вместо заличената Нинова да бъде вписано името на доскорошния й заместник Атанас Зафиров като нов председател, съобщава БТА. Той е вписан като зам.-председател, определен за за изпълняващ функциите на лидер и занапред с тази титла ще представлява БСП до избора на нов наесен.

Съдът посочва в решението си, че подалата оставка и съответно, заявила искането си за предсрочно прекратяване на правомощията ѝ председател на партията, следва да бъде заличена от регистъра като такава. За целта не е необходимо на нейно място да е избран нов председател, гласи решението на магистратите.

Определеният, според устава на партията, заместник-председател, който да изпълнява функциите на председател до провеждането на избора на нов председател, следва да бъде вписан в регистъра само като представляващ партията заместник- председател, но не и като председател на партията, посочват от съда.

От момента на предсрочното прекратяване на правомощията на председателя до осъществяването на избор на нов председател, партията няма да има избран и съответно вписан в регистъра на политическите партии председател, пише СГС.

Решението може да се обжалва и протестира пред Върховния съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните.

Във вторник по време на брифинг на ръководството на БСП Зафиров отрече да има проблем с вписването му като и.д. лидер.

"Няма проблем с никакви съдебни регистрации, това е лъжлива теза. Днес се проведе заседание на Софийски градски съд, на което очакваме решение в рамките до два дни за въпросната регистрация", каза Зафиров пред медиите.

"Няма отказ, няма дилема. Единственият факт е, че от прокуратурата няма обжалване на внесените документи. Остава съдът да се произнесе и евентуално - вписването", допълни той. Така с днешна дата БСП няма нито стар, нито нов лидер, а само изпълняващ функциите на председател досегашен заместник, както е записано в уставните правила.