БСП отново поиска оставката на цялото правителство и предсрочни парламентарни избори. След извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група пред журналисти днес говори лидерът на партията Корнелия Нинова. Искаме предсрочен вот, не се притесняваме от него, доколко сме готови - хората ще кажат с гласовете си, добави тя.

Нинова припомни, че в конституцията са разписани процедурите и сроковете при преждевременно подаване на оставка на кабинета.

Лидерът на социалистите отрече съглашателство с президента Румен Радев за сваляне на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а самия държавен глава тя определи като най-дисциплинирания човек, когото познава и който не е отстъпил от предизборните си обещания отпреди две години. Правителството на Бойко Борисов е вредно, създава нестабилност в държавата, в цели системи - социална, образователна, в икономиката - това са част от аргументите на левицата да поиска оставката на Министерския съвет.

Затова парламентарната група, въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов, както и досега, няма да се регистрира в пленарната зала и да осигурява кворума.

Единственото изключение щяло да бъде при обсъждане на отмяна на данъка за старите коли, по-ниско ДДС за храни и лекарства, преизчисляване на пенсиите.

Корнелия Нинова потвърди, че парламентарната група е предоставила кола и шофьор на Елена Йончева, защото има притеснения и за да може тя да се чувства спокойна.