"Искаме да бъде актуализиран Националният план за готовност за грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос", това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

"Всеки ден излиза нова информация за случаите на заразени с COVID-19. С наближаването на зимата ще се увеличат и грипните заболявания. Още от сега болниците започват да изпитват затрудения. Видяхме вчера случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич", каза тя.

"При първия прилив на COVID- 19 не бяха подготвени като държава и правителство. Действаше се ад хок. Създаде се паника у населението с непремерени изказвания за катафалки, трупове. Променят се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото, в икономиката, в ситуации на задръствания. Сменяха се хора в националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценките на ситуацията. Това доведе до още по-голям хаос. Държавният резерв не беше подготвен за реакция в първия момент. Не бяха защитени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения", подчерта Нинова, цитирана от "Фокус".

По думите й затова от левицата сега искат сега всичко това да бъде избегнато и да има ясен план за действие с грижа за хората.

"Предлагаме този план за действие. Това е Национален план на Р България за готовност за грипна епидемия, приет през 2006 г., актуализиран последно през 2017 г. Няма никакво логично обяснение защо този план не беше приложен през март и април, ама никакъв. Освен едно – правителството да избяга от отговорност и да възложи отговорността на създадения оперативен щаб, но да не поеме политическата отговорност. Сега е време да сложим ред, да има отговорност. Предлагаме този план да се види, защото в него има изключително сериозно разработени периоди, фази и нива на грипната епидемия“, допълни Нинова.

Тя обърна внимание, че в този документ има данни за лечебните заведения, вида и необходимия брой лекарства и антивирусни препарати и неспецифични средства за лечение.

"Днес г-н здравен министър, ще има питане след мен, колегите лекари от нашата парламентарна група с подписи за разискване и с проект за решение. Народното събрание, правителството, да разгледаме този план, да се актуализира и оттук нататък стриктно да го спазваме. С една цел – единствено с грижа за хората“, обърна се социалистката към проф. Костадин Ангелов.

 В отговор депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов заяви:

"Г-н председател, според мен е нужно да направите забележка на колегите от БСП, че след като толкова много са загрижени за COVID ситуацията, да си сложат маските. 33.2 % от тях са без маски".

От своя страна водещият заседанието зам.-председател на парламента Валери Симеонов отвърна:

"Направих го веднъж, още веднъж ще го направя“.

Той представи и информация за броя на заразените от коронавирус за изминалото денонощие.