БСП стопира всякакви преговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент заради решението на министър-председателя в оставка Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати. Това бе решено на извънредно съвместно заседание от Изпълнителното бюро и парламентарната група на левицата.

Пред журналисти лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова бе категорична, че решението за изгонването на руските дипломати е безпрецедентно и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. По думите й това решение е взето абсолютно еднолично от премиера и няма такова решение на Министерския съвет.

"За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето и по съдържанието му. Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като например вицепрезидента Йотова, да го докаже. Не е обсъждано и взимано такова решение в МС. От много години БСП се бори за правова държава и силни институции. Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Искаме закрито заседание на Народното събрание и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил може би до този момент само на премиера в оставка Кирил Петков", категорична бе Нинова.

Вицепремиерът и лидер на БСП определи изказването на Румен Радев от тази сутрин, като "изключително тревожно". 

"Ако държавният глава не знае за такъв доклад от ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата. ДАНС изготвяйки такива доклади трябва да ги изпрати на президента, на председателя на Народното събрание и на премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може държавният глава да не знае, ако има такава информация от службите. Най-уместно е президентът веднага да свика КСНС. За пореден път Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, които много сериозно засягат националната политика - и вътрешна и външна. Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел - промяна на модела на управление на България. Но тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за преговори само, ако "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за министър-председател, а Петков поеме отговорността за това си поведение досега", добави Нинова.