Предложените от правителството социално-икономически мерки разглеждаме като прах в очите на хората. Това коментира заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин на пресконференция след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ръководството на ПГ на "БСП за България".

По думите му мерките са опит правителството да си купи още малко време. Вигенин коментира, че това са мерки на парче, раздаване на пари в различни посоки, без да е ясно от къде точно ще дойдат и каква е крайната им цел.

От обявените до момента икономически мерки на практика нито една не функционира адекватно, повечето от тях са с такова огромно забавяне, че парите не могат да стигнат до тези, към които са насочени, коментира Кристиан Вигенин. Той даде пример, че от обещаните 500 млн. лева за фирмите през Българската банка за развитие до бизнеса са стигнали 7,5 млн. лева, по данни от петък. Днес бизнесът говори за 9 млн., но така или иначе това е една минимална сума, коментира депутатът от левицата.

Подкрепяме, че българските пенсионери ще получат допълнителни средства - по 50 лева в следващите три месеца, каза той. Вигенин обаче попита какво ще стане след като изтекат тези месеци. Истинското решение е преизчисляване на всички пенсии, смятат от БСП.

Повече средства към болниците е добра стъпка, но истинското решение е сериозна реформа в здравеопазването и прекратяване на сегашното положение, прие което болниците са търговски дружества, посочи още Вигенин.

Някои мерки за нас са озадачаващи, коментира депутатът от БСП. Защо например, и на кого ще помогне това, че се намалява ДДС върху виното и бирата, които се консумират в заведения, попита той. От БСП очакват по-сериозен анализ по темата и да видят как тези мерки ще бъдат реализирани като законодателни решения.

Това правителство е изчерпано и, ако идва сериозна икономическа криза, тя трябва да бъде решавана от компетентно правителство, което да има нов кредит на доверие, коментира Кристиан Вигенин. Доверието в това правителство е изчерпано и то не е в състояние да извади България от предстоящата криза, добави той.

От БСП отново настояха за пълна прозрачност на харченето на средствата за справяне с последиците от пандемията от COVID-19 и поискаха нарочно създадената парламентарна комисия да заработи.

Вече милиарди се насочват за мерки за справяне с ефектите от пандемията от COVID-19, посочи Вигенин. Като парламентарна група поискахме да има специален контрол върху изразходването на тези средства. Към днешна дата комисията, която беше създадена, не е заседавала по този въпрос и ние смятаме да поставим тази тема отново, отбеляза той.

По думите му съмненията са, че част от тези пари отново изтичат в кръговете от фирми, близки до властта. Пълна прозрачност е необходима, ние ще настояваме за нея и се надяваме парламентът да изпълни тази роля дотогава, докогато съществува, каза Вигенин и посочи, че комисията, водена от Йордан Цонев от ДПС, трябва да заработи.