"Официално коалиция между ГЕРБ и ДПС не е имало. Но неофициално тази коалиция винаги е съществувала, не само в този парламент, но сега е особено видима. Възможностите на управляващите от ГЕРБ да си осигуряват кворум и мнозинство зависят от ДПС", заяви народният представител и секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин по партийната БСТВ, цитиран от пресцентъра на "Позитано 20".

Това се случва, след като вчера премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че никога не е правил нещо тайно, за разлика от БСП, които многократно са били в коалиция с ДПС. С тези думи той категорично отрече опрощаването на над 8 млн. лева дълг на мюфтийството да е явна или тайна договорка между ГЕРБ и ДПС. Това било вътрешно решение на неговата партия и затова е поканил в понеделник на среща патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

"Така както аз съм заявявал през тези 12 години, че коалиция с ДПС не правя и в същото време съм показал уважение към тази партия, която 27 години е на политическата сцена. Да излязат БСП и като нас да кажат - ние няма да правим коалиция с тях при следващите избори", призова обаче левицата премиерът.

Днес Вигенин коментира, че излизането на левите депутати от парламента е показало по-явно тази зависимост и задкулисни взаимодействия. Той припомни, че в годините социалистите са управлявали с ДПС, но на базата на коалиционно споразумение.

"От мое име си позволявам да призова лидера на ГЕРБ да направят едно явно споразумение с ДПС, за да се знае с кого управлява държавата, защото това не са патриотите", заяви още Вигенин.

Според него в ГЕРБ има изразена тревожност и тя не е от сега.

"Когато една партия управлява дълго, започва да губи представа за реалностите и предприема действия на принципа проба-грешка, едно затъване в блатото. Това стана видимо с промените в Изборния кодекс", изтъкна социалистът.

Той припомни, че левицата се е борила срещу ГЕРБ в Народното събрание, но накрая в новините на телевизиите не се казва, че взетите решения са от управляващите, а се казва, че всички народни представители са ги решили.

"Така ние попадаме под ненавистта на хората към депутатите от управляващото мнозинство. Искахме да се разграничим", добави Вигенин.

Според него, ако БСП са били в Народното събрание при опрощаването на задълженията на мюфтийството, в новините на телевизиите са щели да посочат, че всички депутати са взели това решение.

"Те вече не са обединени, а разединени патриоти", каза Вигенин.

По думите му има риск с опрощаването на задълженията на мюфтийството да се настроят хората към ръководството на мюсюлманското вероизповедание.

"Това може да застраши религиозния мир, а не че има задължения, защото те можеха да се изплатят стъпка по стъпка - според закона", категоричен беше Вигенин.

Той добави, че ОП са в шизофреничната позиция да правят безкрайни компромиси, за да осребрят присъствието си във властта.

Вигенин подчерта, че е много важно в какви проекти се инвестират европейските средства и дали има добавена стойност от тях.

"Във всяка община могат да се видят спортни съоръжения в населени места, в които няма млади хора. Европейските пари не са паднали от небето, а са платени от европейските данъкоплатци и трябва отговорно да се подхожда към тях", каза депутатът, като припомни, че в проектите има и национално съфинансиране. Според него в момента има силно разделение в обществото, в което 1% разполага с огромни финансови средства на фона на останалата повсеместна бедност.

"Европейските пари, националният бюджет и политика трябва да са насочени към затварянето на тези различия. Това е и нашата политика. Тя присъства и във "Визия за България", каза още той.

По отношение на политиките, които предлага френският президент Еманюел Макрон, Кристиан Вигенин коментира, че в тях няма нужното визионерство. Той припомни, че подетата от медиите тема за минималната работна заплата за Европа на Макрон не е негова, а на ПЕС и е предложена още на предните европейски избори.