Парламентарната група на "БСП за България" поиска оставката на правителството, разпускане на парламента и предсрочни избори. Това обяви в началото на новия политически сезон председателят на групата Корнелия Нинова в изявление от парламентарната трибуна.

"Започваме тази сесия с едно сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство", посочи тя и предложи на българските граждани разговор за промяна на системата.

Нашата парламентарна група реши - 20 души ще останат в залата и ще отстояват позициите на "БСП за България", останалите излизаме от тук и идваме при вас, с нашето предложение, с нашата молба, с нашата готовност да ви чуем. Наистина без единение около национална кауза и доктрина, около решение за слагане на край на този преход, нищо няма да се промени, посочи Нинова.

В парламента БСП има 79 депутати.

"Ето защо, скъпи сънародници, отворени към вашите идеи, към вашия ум, към вашите емоции и труд, протягаме ръка за бъдещ модел на управление на България, който поставя различни ценности в своята основност, а те са справедливост, солидарност, равни възможности, по-добър живот за вас, национален суверенитет и българщина", добави лидерът на опозицията.

В последния месец се случиха две събития и една трагедия, които казват всичко за последните 29 години, отбеляза Нинова и изреди - срива на Търговския регистър, случая с излъганите 250 хиляди души от застраховател, 17 загинали невинни заради корупция и кражби. На този фон, според председателя на БСП, е дошла информацията, че чуждестранните инвестиции са се сринали десет пъти, цените тръгват нагоре, а от 1 октомври очакваме ново увеличение на цената на газа.

Какво казват всички тези факти - корупцията и кражбите, връзките на властта с бизнеса - доведоха до физическа смърт.  Държавните институции са блокирани, държавата абдикира от грижата за своите граждани и задължението си да ги защитава в случай на фалити. 

Управляващите реагираха като се хванаха за гушите, но не в спор за патриотизма и родолюбието, а в спор за постове и пари, изтъкна от трибуната Нинова.

Главната партия в коалицията - ГЕРБ, от снощи също реагира и в следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов-Борисов, посочи тя и отбеляза, че поискани оставки от премиера Борисов се оспорват от Цветанов. По думите й това говори за абсолютна нестабилност при управляващите и несигурност в страната. Най-тежката реакция е отговорът- диктатура".

Нинова се обърна и към лидери на коалицията.

Г-н Валери Симеонов, кои са маргиналните групи, които искат смяната на правителството, майките с увреждания ли са маргинали или се борят за живота на децата си? Г-н Каракачанов, кои са тези които искат кръв - 10-те деца от хора на БНР, които протестират пред МС ли? Г-н Борисов, къде са спящите клетките? "Спящи клетки" се казва за терористи, за ИДИЛ. Баба Дора е спяща клетка терористка или жена, която се бори за правото да работи, да гледа животни, за труд и да си изкарва хляба. Това е реакцията на диктатурата - всеки, който е недоволен е или спяща клетка, или маргинал, защото народът стана и каза мнението си, а то е - че повече така не може, категорична е председателят на БСП.

Нинова предложи и теми за разговор и евентуално съгласие: здравеопазването и намаляването на ДДС за лекарствата, храните, бебешките стоки, за облекчени кредити за жилища за младите, за преизчисляване на пенсиите.