"Станишев показа, че няма избори, които да не може да загуби, при положение, че след деня на размисъл, в който избухна такъв грандиозен скандал с бюлетините в Костинброд, и на БСП беше дадена зелена светлина да спечелим убедително изборите, днес ние се оказваме втора политическа сила", категоричен бе Петков, цитиран от "Фокус".

По думите му лидерът на БСП е пропуснал шанса да запази собственото си достойнство и да се оттегли.

Самият Станишев, в отговор на въпрос за исканата му оставка, заяви на пресконференцията в НДК след края на вота следното:
"Сега не е моментът за подобни неща - когато България е поставена в тежка ситуация. Това са дребни политически партийни игри".

Петков каза още, че ако се запази сегашното положение и нещата в левицата не се променят драстично, при един катаклизъм и евентуални избори в рамките на 1 година, БСП отново ще ги загуби.

Според него - вината за загубата е изцяло на Станишев, защото той е структурирал листите по региони и е допуснал непознати лица да станат водачи.
Петков критикува и липсата на структури в няколкостотин населени места и засегна въпроса за мястото на младежите между 18 и 35 г. в БСП и защо процентът гласували сред тях е толкова нисък.  

По думите на Петков цялата кампания на БСП е била "дълбоко погрешна" и тази отговорност трябва да се понесе от лидера, изпълнителното бюро и националния предизборен щаб, предаде БТА. 

Според него правителството на Марин Райков също се е оказало  абсолютно непригодно да организира честни, демократични избори, затова той трябвало "да бъде изгонен от държавната администрация".

"Ако има 5-6 ясни приоритета, може да се състави правителство, което да бъде стабилно при коректност на политическите партии. Сега е моментът да се види отговорността на всяка партия", добави той. 

По отношение на действията на прокуратурата Румен Петков каза, че е направила "няколко много силни заявки" и вече е време да обяви виновните. Вчера той се съгласи с тезата на Бойко Борисов, че откритите в Костинброд бюлетини е трябвало да бъдат проследени, за да бъдат задържани организаторите на схемата.