Внасяме искане за незабавно предоставяне условията за концесията на летище София. Внасяме и проект за решение за спиране на решението на МС за концесия. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на БСП Георги Свиленски.

"Позицията ни е последователна през всички години, когато сегашното и предишното правителство се опитват да отдадат най-печелившото дружество - Летище София на концесия", заяви той.

"Вчера на закрито заседание като извънредна точка МС е одобрило стартиране на процедура за концесия. Никой от нас, нито един българин, не знае какви са параметрите и условията на процедурата", коментира Георги Свиленски.

"Не може Летище София да бъде отдадено на концесия по този тъмен и непрозрачен начин. С всички парламентарни средства ще направим така, че тази концесия да не стартира", заяви Свиленски.

"Ние няма да позволим това да се случи и с всички парламентарни средства ще се борим тази концесия да не стартира", коментира той.

"Има депутати с национално отговорно отношение и няма как това решение да бъде взето без знанието на българския парламент- на какви цени, при какви условия, за колко години, срещу какви такси ще се даде на концесия Летище "София", каза още Свиленски, цитиран в съобщение на БСП.

Той припомни, че при първото стартиране на такава процедура е имало съмнения за  отдаването на Летище "София" на турска фирма.

 

"На летището са започнали съкращения, да се вкарват изискванията на бъдещия концесионер. Ще застанем зад всеки работник, който бъде уволнен или изгонен от летището", каза още той.

 Припомняме, че за рокадите сред служителите на аеропорта Дир.БГ писа още на 11 юни.

"Кое налага концесията на Летище "София". Това предприятие е печелившо и де факто плаща дивиденти и парите остават тук в България", попита зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. По думите му всичко това е построено с парите на българските данъкоплатци и сега някой иска да го открадне от тях и да го даде на конкретна чужда фирма.