БСП иска оставките на министрите Десислава Танева и Томислав Дончев и на директора на Българска агенция за безопасност на храните Дамян Илиев заради разпространението на заболяването африканска чума по свинете. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев по време на изслушването на земеделския министър в парламента заради усложнената епизоотична обстановка в страната. Мирчев заяви, че още преди две години са алармирали и през парламентарен контрол и в ресорната комисия за настъпването на заболяването.

"Правителството на г-н Борисов и то не само това правителство, създаде системна криза, която в момента води към екологична и икономическа катастрофа за Северна България, а най-вероятно ще обхване и цялата страна предвид неадекватните ви действия", заяви Мирчев. Той припомни, че в сектора са инвестирани над 2 млрд. лева.

Според него не се прави никаква профилактика и превенция. Мирчев даде пример с положителните практики на Чехия. Относно политическата отговорност, Мирчев заяви, че Томислав Дончев трябва да си подаде оставката веднага, както и директорът на БАБХ. Мирчев се обърна към министър Танева с думите - "Вашата оставка трябва след това изслушване да бъде депозирана веднага".

Мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение, каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието Десислава Танева. Тя коментира още нивото на диалог, който се води. "С този Интернет вече и интелигентните деца в пети клас могат да разпознаят глупостта", каза тя.

Танева информира още, че се очакват резултатите от две нови проби. Тя обаче не каза нито в коя област са, нито в кои населени места са. Според нея в момента една от най-важните задачи е депопулацията на дивата свиня, която е сред основните разпространители на заболяването.

Танева обясни, че за заболяването има европейска пътна карта, в която са разписани стъпките и опита на всички 13 европейски държави, в които е регистрирано заболяването. По думите й всяка мярка, която се предприема за справяне с кризата, се координира от една страна с ветеринарните власти, от друга - със самия бранш и от трета - с ЕК. Тя обясни, че от практиката на въпросните страни, става ясно, че най-успешно с дивата свиня са се справили местните ловни дружинки. "Въпросът е те да бъдат достатъчно добре мотивирани и финансово стимулирани. На етапа, на който сме - са открити 20 случая на африканска чума по дивите свине, ще направим зони, в които заедно с ловните дружинки ще претърсваме за трупове", поясни министърът.

Реклама след 7-ми параграф

По отношение на обезщетението за домашните прасета, които не са регистрирани, Танева каза, че темата ще бъде поставена на европейско ниво. "За личните стопанства, които не са регистрирани, нямат мерки за биосигурност, темата ще постави на ниво ЕК. Темата засяга всички страни от Източна Европа", обяви Танева и уточни, че всичко зависи от това какво решение ще вземе ЕК.

Относно унищожаването на животните Танева обясни, че във всички европейски страни се прилага методът на загробването.

"В никоя държава такъв обем не е унищожаван по друг начин", коментира тя.

По време на изслушването в пленарна зала Бюрхан Абазов /ДПС/ каза: "Не помогна нито бутафорната ограда, нито крути мерките с движението на товари и на хора по границата. Само за 2 седмици огнищата са 21. Решенията на правителството ненавременни, хаотични, некординирани, неправилни", каза той и настоя за намеса на армията и полицията за справяне с кризата.

Танева отговори, че ще вземе предвид съветите, но на този етап опитът показвал, че най-добре се справяли местните ловни дружинки. Тя каза, че ще продължат мерките по превенция. "Ще се опитаме да убедим хората, че не трябва да имат лични стопанства, които не са регистрирани, защото нерегистрирането означава, че няма мерки за биосигурност. Разчитаме много на местната власт, независимо, че й предстоят избори", каза земеделският министър по време на изслушването.

От ПГ на ОП думата взе Александър Сабанов, който настоя министърът да опровергае публично изказванията, че в страни с Африканска чума по свинете е забранен износът на зърно.

Танева настоя, че подобни изказвания в публичното пространство не почиват на знания и даде примери с Русия и Украйна - основни износители на зърно, в които заболяването е регистрирано.

"Категорично заявявам няма такава забрана", каза тя. От "Воля - българските родолюбци" поискаха да знаят дали се работи съвместно с МОСВ за предотвратяване на екологична катастрофа.

Танева увери, че има определена нова площадка за село Бръшлен, която е съгласувана с РИОСВ и Басейнова дирекция. "В прилагането на мерките няма никакъв компромис и без това съгласуване не се преминава".