"Голяма част от щетите, които се нанесоха на икономиката на България не са в изразходването на парите, а кои са действията, които спъват икономиката в това време. Не знам дали правилно бяха преценени усилията през тези два месеца и дали не прекалихме с мерките, а аз смятам - да, прекалихме, което има често икономически измерения".

Това каза пред БНР депутатът от БСП Антон Кутев. Според него създадената временна парламентарна комисия за проучване на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19, трябва след около месец да разшири обхвата си на действие и да се занимава и с медицинските, и с управленските аспекти на кризата.

Кутев определи някои от ограничителните мерки, въведени с извънредното положение в страната, като излишни и пресилени:

"Не видях никакъв смисъл да се затворят парковете, беше пресилено поставянето на КПП-тата на градовете. Със сигурност нямаше да разпусна парламента, защото НС е управляващият орган в една парламентарна република и е основен коректив на всяко действие".

Той посочи, че не отрича здравните противоепидемични мерки, а се противопоставя на опита на щаба и министър-председателя да плашат хората:

"Работата им е да осигурят предпазни мерки за докторите, защото до средата на април те нямаха предпазни средства. Те това не свършиха. Когато си в криза, трябва да я управляваш и да показваш на хората, че знаеш какво трябва да направиш и имаш планова, а не да ги плашиш и да казваш да си стоят вкъщи. Добре, тя кризата мина, но сега започва икономическата. Хубаво, стояхме си два месеца вкъщи, сега кой ще плаща заплатите?".

В предаването "Неделя 150" Кутев коментира намаляването на ДДС за ресторантьорите, като заяви, че БСП отдавна предлага намаляване на този налог:

"Нашите предложения в новия законопроект бяха да се намали ДДС за храните и лекарствата, защото ресторантьорите са бизнес, а ние сме били винаги против цялото подпомагане да бъде само на бизнеса. Трябва да развържем кесията на държавата, за да стигнат парите до хората и да се повиши потреблението. Затова предлагаме да се намали ДДС на ключовите продукти, които ползват бедните хора, за да може те да усетят възможности за увеличаване на потреблението".

Антон Кутев одобри идеята за пряка държавна намеса в бизнес сектора на пазара на горивата, като се създаде държавно предприятие "Държавна петролна компания", което да има собствени бензиностанции и складови бази в цялата страна. Той запита дали е възможно и създаване на държавна банка и предположи, че тя ще бъде доста силна и ще има съпротива от честните банки.

Тома Биков

Снимка: Булфото

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира пред БНР, че към момента на началото на кризата никой не е знаел какво ще се случи и не определи като късмет това, че България премина през този период на заплаха от сериозна зараза с малко жертви. Той изтъкна, че ген. Венцислав Мутафчийски е героят в тази криза и призова да пазим авторитета на лекарите.

По думите на Биков икономическите щети в България заради пандемията са най-вече в следствие на факта, че българската икономика е тясно свързана с европейската и световната:

"Дори да работеше тук всичко, пак щяхме да имаме тези проблеми днес, защото икономиката ни е свързана с тези в Европа и в света".

По темата с ДДС за ресторантьорите Тома Биков изрази мнение в подкрепа на тази мярка и заяви, че не е разнобой в редиците на управляващите това, че финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са на друго мнение:

"Това е мярка за облекчаване на този бизнес, който безспорно е най-пострадал от кризата. Държавата ги затвори и те добросъвестно спряха работа и в България нямаше нелегални кръчми".

Биков обясни, че падането на ДДС е кризисна мярка, която върви с увеличаването на минималния осигурителен доход за работещите в бранша, защото много често се осигуряват на минимална работна заплата:

"Сега от 610 лева тя се увеличи на 800 лева, което е мярка в полза на работниците в сектора. Тази мярка не цели да понижи цените в заведенията и те няма да паднат. Данъчните облекчения се правят за бизнеса, а не за социално слабите - за тях има социални мерки. Затова, когато говорим за понижаване на ДДС на лекарствата, говорим за подпомагане на фармацевтичния бизнес, който в тази криза не пострада. Нека, ако някой не може да си купи лекарства, той да бъде подпомогнат, затова част от най-важните лекарства се покриват от Здравната каса".

Според Тома Биков тази мярка е възможност за изсветляване на ресторантьорския бизнес.