Горещи дебати предизвика в парламента гласуването на новия социален министър Деница Сачева. Драгомир Стойнев от БСП и Томислав Дончев от ГЕРБ си размениха остри думи "за" и "против" кандидатурата й.

"Поредната рокада във властта е симптом за блокаж за управленски системи, а с Деница Сачева джендър идеологията отново се връща на политическото поле", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП За България" Драгомир Стойнев.

"Днес обсъждаме отстраняването на един и назначаването на друг социален министър. Всички знаем кои са проблемите в социалната система - разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, милион и половина пенсии под прага на бедността и провалът на деинституционализацията. Смяната на министър подсказва криза", каза още Стойнев.

"Имаме системен проблем. За три мандата вярно все непълни ГЕРБ не проведе нито една успешна реформа. Нещо повече - вие, от ГЕРБ, разбихте цели системи. Адиминстративната система я напълнихте с партийно-лоялни некадърници, но се провалихте в електронното правителство", изтъкна още Стойнев.

Той разкритикува и образователната система. "Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме и "Под игото". Тук ще изберем иминистър, за когото не е имало турско робство, а османско присъствие. Т.е. вие сте съгласни с подобна характеристика, уважаеми патриоти. Ако този пост не бъде приет, правителството е нормално да падне", каза Стойнев за кандидатурата на Деница Сачева.

"Бисер Петков бе едно от най-диалогочните лица на ГЕРБ. Беше по-диалогичен с хората, отколкото с факторите в системата. Това беше неговата системна грешка", обърна внимание Стойнев. Според него кариерата на Деница Сачева е белязана с някои скандали, свързани с така наречената джендър идеология. "Дали сега в качеството си на социален министър няма да продължи да го прави? Кой ще контролира това, след като мнозинството в парламента няма характер и смелост? Джендър идеологията отново се възвръща на политическото поле", каза още Стойнев.

"Някой говори силно или вика, когато няма какво да каже", му отговори вицепремиерът Томислав Дончев. "Първо исках да опровергая редица неточности или откровени заблуждения в изказването на г-н Стойнев. Ние изпуснахме само темата с илюстрацията на кориците на "Хари Потър", добави той.

"Винаги ме е дразнило в политиката да бъдеш празнодумец. Разбира се, че в тази зала е имало много страсти, но това е част от демокрацията. Но същото време най ме е дразнило в политиката да бъдеш празнодумец. Когато се захващаш в проблеми, да не можеш да ги доведеш до края и когато изхарчиш 2 млрд. лв. без да постигнеш абсолютно нищо и след това да избягаш от тези свои задължения", му отговори Стойнев.

"Не ме изненадва оставката на социалния министър, а че цялото правителство не си подава оставка", допълни тезата на Стойнев колегата му от БСП Георги Гьоков.

"Аз ще говоря тихо. Министър-председателят поиска и прие оставката на социалния министър Бисер Петков. Аргументите - натрупани във времето основания, забавяне на темповете в социалната сфера, каквото и да означава това. Впрочем за оставката на социалния министър винаги има поводи и достатъчно критична маса. Не ме изненадва оставката на министъра на труда и социалната политика, а че цялото правителство не си подава оставка. Икономическата и особено социалната политика на това правителство е катастрофална за държавата", заяви още Гьоков.

"Ние от "Атака" ще гласуваме против Деница Сачева за министър", обяви народният представител Десислав Чуколов.

"Сега разбрах, че тази сутрин е имало някакъв коалиционен съвет, където е обсъждана кандидатурата на г-жа Сачева", каза Чуколов и посочи, че Деница Сачева трябва да отговори на въпроси за Истанбулската конвенция. "Позицията на "Атака" е ясна ние настояваме Законът за социалните услуги да бъде отменен. "Искаме да чуем и позицията на г-жа Сачева. Също така за Истанбулската конвенция", допълни още депутатът.

Както е известно, премиерът Борисов поиска оставката на социалния министър Бисер Петков в събота, а той я връчи моментално. След това Борисов предложи поста да заема Деница Сачева.