Настояваме сделката за ремонт на бойни самолети Су-25 да бъде преразгледана, да се защити българският национален интерес и българският завод "Авионамс" да участва в ремонта. Това заявиха на брифинг в парламента Николай Цонков и Атанас Зафиров от БСП.

"Подготвя се поредният грабеж от Министерството на отбраната на стойност 180 млн. лв., зад гърба на българския парламент и погазвайки грубо българския национален интерес", коментира Цонков. Той обясни, че става въпрос за обществена поръчка, която министерството е обявило на 19 август тази година, но без договаряне и без публикуване. Изпратени са били покани до две компании - беларуска и руска. Получен е отговор само от беларуската.

"Що за сделка е тази, която започва от 41 млн. лв., скача на 80 млн. лв. в стремеж да бъде заобиколен парламента, защото сделки под 100 млн. лв. не се гледат от парламента, и в един момент, когато победител е предизвестеният участник, той дава цена от над 300 млн. лв. В крайна сметка си стискат ръцете за 180 млн.лв. Що за сделка е тази, в която милионите хвърчат с космическа скорост?", попита Зафиров.

От БСП питат защо цената на поръчката се е променила толкова много, защо е бил заобиколен парламентът. Защо се пренебрегва българският национален интерес в лицето на българския завод "Авионамс", който преди две години получи уверението от министър-председателя, че ще започне да извършва дейностите, за които е купен, а именно - ремонт и модернизация и на самолети, попита Зафиров. Готово ли е това управление да остави 300 авиоспециалисти без работа, давайки поръчката на фирма от Беларус, коментира още той. Колегата му Цонков обясни, че българският завод "Авионамс" е специализиран в ремонта на самолети и хеликоптери. Защо не е поканен българският завод?, попита депутатът. Той коментира, че в отговор в рамките на парламентарния контрол министърът на отбраната Красимир Каракачанов е излъгал като казал, че не е уведомен, че българският завод може да извърши поръчката и то за много по-ниска стойност.

В никакъв случай не сме против ремонта на тези самолети, подчертаха от БСП, но поискаха отговор на поставените въпроси и преразглеждане на сделката.