Гледайте Галиче и мислете за местните избори през 2019 година, но мислете как като български граждани да се противопоставим на готвената подмяна на вота ни - това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев в декларация от името на група.

Още вчера от левицата обвиниха ГЕРБ, че на изборите в селото на бившия скандален кмет Ценко Чоков са действали по схемата "мама, татко и аз". Социалистите дори подадоха сигналът в прокуратурата срещу бащата на народния представител от ГЕРБ Красен Кръстев - Георги Георгиев.

"Бащата на депутат от ГЕРБ е председател на секционна избирателна комисия. Въпросният човек решава, че към 17.30 часа изборният процес е приключил. Отварят урната, преброяват бюлетините и записват гласовете. В протокола за час на приключване на изборния ден се записва 20.00 часа, а за час на приключване на попълване на протокол - 20.15 часа. Това е грубо нарушение на Изборния кодекс", каза вчера членът на ИБ на БСП Кирил Добрев.

Изборите в Галиче не излъчиха победител на първи тур. По неофициални данни разликата между първия и втория - Веселин Тушинов от БСП и на ГЕРБ - Страхил Стоянов, е само 20 гласа.

Днес Стойнев заяви още от парламентарната трибуна:

"Чрез Галиче ГЕРБ за пореден път показаха, че са слепи за всичко друго освен за консумацията на властта, че се чувстват добре в блатото на беззаконието. Галиче е нагла подигравка с демократичния процес. ГЕРБ буквално каза на българите: "Гласувайте по съвест, ние не ви пречим, само после ще подменим протокола". Всички знаете как се нарича това, когато действащата власт използва всички лостове, за да не позволи промяната. Според него ГЕРБ нямат право повече да критикуват миналото. На всички техни псевдодемократски възгласи за тоталитаризъм, авторитаризъм, отговорът е един - Галиче. Галиче е символ на огромна политическа подмяна, която отдавна е в ход, за да гарантира финансовото оцеляване на една тясна група от хора около ГЕРБ. Галиче е и предупреждение, че в регионите и общините свободната инициатива, икономическото развитие и напредъка на малкия бизнес, ще зависят от господарите на общината, които са дошли с подменен протокол".

Депутатът от БСП прогнозира, че те после ще дойдат с такъв протокол и за търг, и процедура, а партията му констатира това със съжаление.

Драгомир Стойнев подчерта, че българските социалисти ще застанат срещу фалшификацията на изборите, но по думите му голямата сила е в ръцете на хората.