Днес в почти всеки град има по един "гейт". Думата управление днес се покрива с корупция, с подмяна на процедури и облага. Започна се със Суджукгейт, Кумгейт, докато се стигна и до „Рачевгейт“, който е поредният от крилото на ГЕРБ, заявиха от БСП в специална декларация, представена от депутата Филип Попов.

В нея се подчертава, че миналата седмица Специализираната прокуратура започна разследване за злоупотреби на стойност 13 млн. лв. срещу кмета на община Септември Марин Рачев. И се изтъква, че е възможно да му бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група.

"На един адрес са намерени всички счетоводни документи, печати, подписи на роднински и близки фирми, спечелили обществени поръчки на общината за милиони. В нощното шкафче на кмета са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г. - в тях се съдържа информация за проведени действия по направление купуване на гласове. След тефтерчето на Златанов, отново е намерено тефтерче. В него се намират и бележки, разчети за фирми, свързани с кмета на Септември. Чрез които, вероятно е източвана Общината. Остава въпросът - какво още е намерено на прословутото нощно шкафче на следствения кмет?", се пита в декларацията, разпространена от партийния пресцентър.

"Така ли се печелят избори, господа и дами от ГЕРБ, с документи т.нар. информационни продукти на ДАНС, които според закона би трябвало да се съхраняват на друго място /защитено/, а не да се въргалят в шкафчета на следствен кмет?", попитаха задочно от БСП.

И подчертаха, че сагата с Рачев започва отдавна и че още в средата на миналата година дадоха пресконференция за това. Още тогава АДФИ констатира, че: „При провеждането на обществените поръчки от община Септември са допуснати множество нарушения на Закона за обществените поръчки. Обществените поръчки са спечелени от фирми, за които има основателни предположения за близки връзки между собствениците на фирмите и кмета Марин Рачев”, припомниха от левицата.

"В последствие СГП се произнесе, че са налице кръгове около кмета, които защитават частни корпоративни интереси за сметка на бюджета на Общината и държавния бюджет. Лицата Гергана Стоянова, Светла Димитрова и Владимира Бояджийска са собственици или в управлението на 11 фирми, които са спечелили обществени поръчки или изпълняват услуги по договор с община Септември. Според постановление на СГП: „В нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) кметът е възложил редица дейности на дружества, с които има връзка - бил е съдружник в същите, управители или собственици на дружествата са негови близки и роднини”, заявиха още социалистите.

И изтъкнаха още, че буди недоумение въпросът как кмет на община с около 25 000 жители има 250 000 лева, за да си плати гаранцията. Той самият обаче заяви, че ще обжалва и ще настоява да бъде намалена.

"В тази зала има народен представител от ГЕРБ, пряко свързан с дейността на община Септември, а именно Даниела Малешкова, зам.-кмет на община Септември до април 2017 г. Ето защо, ние задаваме резонния въпрос - каква е ролята, мястото, участието и отговорността й в сделките, след като АДФИ в доклад за извършена финансова инспекция за 2016 г. посочва, че със заповед кметът е вменил на Малешкова да подписва платежни нареждания, приходни и разходни касови ордери, отчети за изпълнението на бюджета", заяви още червеният депутат.

И допълни, че Марин Рачев се е прочул и в Европа.

"Случаят със "златната нива", купена и препродадена на общината от роднини на кмета на огромна печалба. Този случай влезе в „Черна книга на правителственото разхищение в България. Корупцията се превръща в емблема на сегашното управление. Обогатяването на малцина, приближени до властта, е за сметка на ниските заплати на млади учени, на ниските пенсии, на затворените болници.
Още колко „гейта“ са нужни на управляващи, за да осъзнаят, че държавността в България е тотално деградирала", завършва декларацията на БСП.