Разговаряхме с Бойко Борисов, който е в Рим, непосредствено преди срещата му с италианския премиер, и съм упълномощена да предам решението му.
Това каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

По-рано днес от БСП обявиха, че смятат предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията за половинчато и предлагат темата за приватизацията да се разшири с масовата приватизация, концесиите и групировките от прехода.

Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата стоят членове на групировките на прехода, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова и настоя: "Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата".

"След истеричната пресконференция на БСП е време е да нормализираме тона и да водим нормален политически дебат", изтъкна в отговор Десислава Атанасова.

"Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията", заяви тя.

"Искаме прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт. Искаме справедливост за престъпленията", обясни депутатът от ГЕРБ.

"За нас е важна политическата воля, очакваме тази политическа воля от страна на БСП“, коментира Атанасова.

"Очакваме да не се чака произнасяне на партиен орган, било то и Консултативен съвет, а да действаме веднага", посочи тя.

"Ако Корнелия Нинова има тази воля и не се крие зад юридически прийоми, започваме още утре", добави Атанасова.

Г-жо Нинова, в ГЕРБ страхливци няма, можем да задаваме въпроси и да даваме отговорите, за нас неудобни въпроси няма, категорична е тя.

"Още на 26 октомври 2016 г. на заседание в Министерски съвет Бойко Борисов говори за приватизационните сделки, за следприватизационния контрол, за мерките на правителството", припомни депутатът от ГЕРБ.

В края на мандата на правителството „Борисов 2“ премиерът предава в главна прокуратура цяла папка със сделки през Прехода, които целят приватизация.
Сега следва да се провери целия преход, всички сделки за приватизация и следприватизационния контрол, посочи Атанасова.

"По отношение на всички, които са забогатели за една нощ, с червени куфарчета, от най-различни сделки, приватизационни, масова приватизация. Очакваме всичко това да се изясни", допълни тя.

"Не сме изключили масовата приватизация от обекта на нашето изследване. Винаги сме заставали и зад разследване на концесиите и то специално по подземните богатства, там много можем да кажем", коментира и Данаил Кирилов.

На въпрос как Бойко Борисов е приел искането на Корнелия Нинова за "изваждане на мутрите от властта" Атанасова заяви, че този въпрос не реферира към Борисов.

Очакваме Корнелия Нинова да съобщи имената, въпросът е към нея, заключи Атанасова.