Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 8 и 15 май чрез пряко интервю по домовете сред 1011 пълнолетни граждани. 

Практическото равенство на силите между БСП и ГЕРБ се запазва, анализират социолозите.

Тези данни обаче се различават доста от изследване на "Медиана" от преди няколко дни, според което Коалиция за България би събрала 20.5% от гласовете, а ГЕРБ едва 17.1%.

"България без цензура" на Николай Бареков изглежда сигурен участник в Европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна, обявиха още от "Галъп".

Според тях ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място – като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват.

Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ.

Не се отбелязва динамика при "Атака", като "Атака" и НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата.

44% от запитаните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Това е и приблизителната горна граница на възможната активност.
Една пета обявяват, че ще се възползват от възможността за преференциално гласуване.

Данните не са прогноза за изборен резултат и че отразяват декларативни нагласи 10 дни преди датата на изборите, отбелязват от "Галъп".

Вижте графика на електоралните нагласи


Анкета: Ще гласувате ли на евроизборите?