В специално прессъобщение ГЕРБ заявява, че "всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение".

В кулоарите на Народното събрание от БСП и ДПС настояха това да не е само на думи.

Председателят на парламента Димитър Главчев повтори позицията на ГЕРБ - за нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори.

Поводът е днешно участие на Тодоров в Нова телевизия и изразеното от него мнение. На въпрос на Виктор Николаев дали изборът на "Грипен"-ите от служебното правителство на Огнян Герджиков е "продукт на определена шайка", Тодоров отговори:

"Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето й. За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам."

Ние сме за свободна журналистика, поддържаме свободата на медиите, потвърди в кулоарите на НС Главчев. По думите му, каквото е казал Антон Тодоров, е негово собствено мнение. Аз бих се извинил, ако съм в тази ситуация, подчерта още председателят на парламента като уточни, че лично не е проследил участието на депутата в предаването.

И като ПГ, и като партия, и аз като председател винаги сме казвали, че трябва да има свободно изразяване на мнението на журналисти, да се спазват журналистическите стандарти, категоричен беше Димитър Главчев.

Той добави, че лидерът на партията Бойко Борисов също винаги е изразявал такова мнение и е имал такова отношение към медиите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към журналистите:

Ние сме на ваша страна и на страната на истината. Категорично осъждаме поредния случай на цензура и заплахи към български журналисти от Политическа партия ГЕРБ. Преди дни такава беше отправена към Сашо Диков. Вчера - към Елена Йончева. Днес - към Виктор Николаев.

Никакво оправдание, че става дума за лично мнение на един депутат, не може да изтрие факта, че Антон Тодоров изразява тези позиции не само в телевизиите, но и от парламентарната трибуна под благосклонния поглед на ръководството на партия ГЕРБ, на председателя на парламента и поощряван с мълчанието на министър-председателя Борисов. Това не е прецедент, а начин на мислене на управляващите: или ще мълчите, или ще минем през вас, ще ви уволним, ще ви смачкаме.

Уважаеми журналисти, не мълчете, каза Нинова. Тя допълни: "Показвайте обективната картина в страната. Ние сме на ваша страна и на страната на истината." 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви: 
 
Цялостното поведение и политика на ГЕРБ е проба, грешка, извинения и пак същите грешки и опити за извинения, и пак, и пак. Такива ситуации, като поведението на г-н Тодоров, на г-н Велчев и ред други, изискват решимост, сила, воля и действия, а не извинения.

ДБГ изрази остро възмущение и непоносимост към ограничаване на свободата на словото и попита има ли ЦензураГЕЙТ в управлението.