"Милионите бяха 100, станаха 50, след няколко месеца ще се окаже, че са нула. Само че тогава няма да видите нито г-жа Йончева, нито нейния подкрепящ отбор, който беше зад нея. Аз се радвам, че внасят този сигнал в прокуратурата, за да установи тя, че аз не съм свързано лице с фирмите, които се цитират", заяви Добрев на брифинг в парламента в отговор на твърденията на Йончева, която обяви, че ще внесе папка с документи в прокуратурата.

„Фирмите може да са свързани помежду си, но аз не съм свързано лице с тези фирми. Нито пък съм възложител. Аз не съм кмет на Хасково. Аз не съм възложител по смисъла на закона, за да имам конфликт на интереси с когото и да било и с поръчки, които някой печели или не печели”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

По думите му Йончева премълчава една "удобна истина”.

„Въпросната фирма, ако г-жа Йончева искаше да го каже, щеше да го каже - че тя е печелила най-много поръчки в Община Смолян по времето, когато Дора Янкова (сега депутат от БСП - б.р.) е била кмет. Щеше да ви каже, че последните 10 спечелени поръчки от тези свързани фирми са 6 месеца, след като ГЕРБ напусна Община Хасково и поиска оставката на кмета”, допълни бившият енергиен министър.

Той призова Йончева да бъда така добра, да се подпише под този сигнал, за да има основание да я съди за набеждаване заради всичко, което причинява на него и семейството му през последните 6 месеца.

„Досега не бях завел дело за клевета срещу Елена Йончева, защото не исках да я уплаша. Изчаквах тя наистина да внесе документите в прокуратурата, защото според юристите, с които се съветвах, внесените документи в прокуратурата вече означават, че тя се опитва да ме набеди. За опит за набеждаване тя може и трябва да носи наказателна отговорност”, изтъкна Добрев.

На въпрос защо е оттеглил оставката си, подадена в разгара на Кумгейт, след като БСП сезира Конституционния съд (КС) за нейното отхвърляне в пленарна зала, той отговори:

„Поради няколко причини. Първо – в края на декември ПГ на ГЕРБ взе решение, с което ме помоли да си оттегля оставката, аз се съобразих с нея. Още повече след като те по такъв начин отхвърлиха подадената от мен оставка. Втората причина – тази подадена и отхвърлена оставка създава прецедент. Не само в Народното събрание, но и в Конституционния съд. Тук намеците за това, аз съм се уплашил от Конституционния съд и за това съм си оттеглил оставката, са абсолютно несъстоятелни. Юристите на БСП трябваше да им кажат, че решението на съда, каквото и да то, няма ретроактивна сила. То не важи за мен”.

Депутатът от БСП Георги Свиленски обаче коментира, че Добрев е оттеглил оставката си, след като е разбрал, че Конституционният съд е образувал дело по казуса.

„Какви обстоятелства промениха обстоятелствата от момента на срещата на Добрев с Бойко Борисов, когато беше приета неговата оставка и моментът в неговото оттегляне? Г-н Борисов ли го помоли да оттегли своята оставка?", попита социалистът.

Той посочи, че Добрев е заявявал, че няма да оттегели оставката си като израз на достойно поведение.

"Какво се случи през тези няколко месеца?“, настоя Свиленски.