БСП е против обявената поръчка за изграждането на бежански центрове, каза водачът на евролистата на БСП Елена Йончева на пресконференция днес в централата на партията. Тя допълни, че е обявена обществена поръчка за изграждане на площадки за разполагане на контейнери за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново.

По думите й само в Любимец се подготвят такива площадки, които да приемат 1632 бежанци.

"Бихме искали да кажем, че БСП е против изграждането на подобни центрове", заяви Елена Йончева.

По този повод от левицата попитаха управляващите дали се крие информация от българската общественост за връщането на мигранти към България от Западна Европа, предимно от Германия.

От БСП настояват тази обществена поръчка да бъде отменена, каза Йончева.

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин добави, че от БСП не приемат изграждането на подобни бежански центрове, без да има необходимост. Той смята, че не е необходимо да се правят подобни проекти в момент, в който миграционният натиск на българската граница е почти нулев и анализите показвали, че няма вероятност от нова бежанска вълна в бъдеще.

Вигенин предположи, че една от причините за изграждането на тези бежански центрове е "да се усвоят средства, които са предоставени от Европейската комисия, и за пореден път те да се разпределят на близки до властта фирми". Според него, ако това е така, е по-малкият проблем. Той е на мнение, че другият проблем е, че това се прави тихомълком, без да бъдат информирани гражданите.

Вигенин попита правителството дали тази обществена поръчка има връзка с решението отпреди няколко дни на Съда на ЕС, което позволява на германските съдилища да връщат обратно имигранти в страните, в които те са влезли на територията на Европейския съюз.

Освен това от БСП се опасяват, че наличието на такъв капацитет за бежанци може допълнително да стимулира връщането на мигранти.

"Това, считаме, че противоречи изцяло на българския национален интерес", изтъкна Кристиан Вигенин.