БСП внася сигнал до прокуратурата за проверка на договора с частна фирма за охрана на 12 поделения с взривоопасни вещества и боеприпаси. Това обявиха на брифинг в парламента депутати от левицата и посочиха, че целта им е да защитят хората, живеещи в близост, предаде БТА.

Към сигнала до прокуратурата е приложена и подписка на живеещи в района на поделенията.

"Става въпрос за договор на Съвместното командване на силите, подписан на 2 ноември 2018 година с фирма "Бат Секюрити", уточни Николай Цонков.

"Договорът е сключен за 5 години и с нарастването на минималната работна заплата стойността му е над 4,5 млн. лева годишно. Над 20 млн. лева за охрана ще излязат от Министерството на отбраната. Досега охраната на тези поделения се е извършвала от служители на министерството, а прехвърлянето към частна фирма изисква и плащане на 20% ДДС. Сами си направете сметката", добави Милко Недялков.

По думите му има няколко скандални факта.

"Изискването за охраната е тя да бъде въоръжена. Проверките, които са направени, както от "Военна полиция", така и от самото министерство, са установили, че охраната се извършва от невъоръжена охрана", допълни той.

И изтъкна, че на 29 декември в Ловешкото поделение е станал инцидент, при който външни лица са нападнали охранителя.

"Малко по-късно край Ловеч загива един от охранителите, който отива на работа пеша по тъмно време", разказа Недялков.

От БСП посочиха, че кметът на община Смядово също бил сигнализирал министъра на отбраната за проблемите, които могат да възникват във връзка с охраната на тези поделения.