Преди това Жаблянов първо бе предупреден от председателя на парламента Димитър Главчев да не излиза извън времето. Той обаче не се съобрази и поиска още време.

Главчев отказа и го предупреди, че може да бъде отстранен не само от трибуната, но и от залата, съобщи БТА.

В спора се включи и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, напомняйки на колегата си социалист, че е част от ръководството на НС, има парламентарен правилник и не може да го нарушава. Декларация, която е 10 минути, трябва да е 10 минути, а не 12 минути, не може да се иска още минута отгоре, аргументира се Цветанов.

Не позволявайте на никого да ви крещи, искаме обективност, предишната декларация (на ДПС) беше 13 минути, ние искаме също, намеси се и Крум Зарков от БСП.

ПГ на "БСП за България" напусна пленарната зала след като бе обявено, че Спас Гърневски ще прочете декларация от името на ГЕРБ по повод на днешния ден - 10 ноември.

Иначе в декларацията на ПГ на левицата се отбелязва, че 10 ноември е датата, на която не просто се е провел поредният пленум на ЦК на БКП, а датата, на която е поставено началото на демократичното развитие на България.

28 г. от 10 ноември 1989 г. - дългият път на демокрацията >>

Констатира се, че в рамките на прехода винаги е имало радикални политически нагласи у нас, граничещи с екстремизъм. И тук постижението на прехода е изолирането на тези елементи, които жадуваха за друго общество, за разрушаване на конституционния ред, посочи Жаблянов.

Великото народно събрание и новата конституция бяха резултат от безпрецедентен акт на консенсус между политически сили, които в своите платформи често изповядваха радикални концепции, отчитат от БСП. Валери Жаблянов отбеляза, че вече 26 години конституцията продължава да създава възможности за укрепване на демокрацията, функциониране на държавата в съответствие със съвременните принципи.

През 1989 г. се зародиха и радикалните движения в НС, които проповядваха бойкот на проекта на конституция, е прочитът на БСП.

Радикалните политици на прехода предлагаха у нас да има избори до пълна победа на демократичните сили, да се форсира приватизацията без оглед на състоянието на икономиката, да се въведе /при първото правителство на СДС/ разрушаване на колективния характер на селското стопанство, изброи Жаблянов.

Част от тези предложения на радикалните сили бяха реализирани, част се натъкнаха на съпротивата на българските граждани, обобщи Валери Жаблянов.