"През март 2018 година беше обнародван Законът за социалните услуги. Негови текстове породиха много напрежение в българското общество, много тревоги и страхове в български семейства. Имаше и протести. Тогава поехме ангажимент, който днес изпълняваме. Внасяме с необходимите подписи Закона за социалните услуги в Конституционния съд, с 38 страници аргументи. Нека Конституционният съд да каже има ли в Закона текстове, които противоречат на Конституцията".

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя подчерта, че това е правовият ред в държавата и БСП, като парламентарно представена партия, изпълнява ангажимента, който е поела. Тя припомни, че е било отменено влизането на закона в сила от 1 юли 2020 година, именно заради възникналите страхове и напрежение. "Очакваме решението на КС", каза Нинова.

Снимка: БСП

Георги Гьоков от "БСП за България" разясни, че атакуват целия Закон за социалните услуги. След произнасянето на КС никой в държавата няма да може да казва, че това е противоконституционно или това не е, коментира той.

Припомняме, че през декември миналата година Законът за социалните услуги беше отложен с 6 месеца. Представители на "БРЦК - Разбунена София" обаче настояха за пълна отмяна на спорния закон. По-конкретно критиките срещу закона са заради правомощията на неправителствени организации им да бъдат доставчици на социални услуги, каквато опция и в момента съществува, но занапред се разписват много по-строги критерии за качество и контрол над тези услуги.

Това се случи въпреки уверенията на социалния министър Деница Сачева , че Законът за социалните услуги не се отнася до семействата и семейните отношения и няма разумно основание да се водят протести именно с искане за отмяна на това антисемейно законодателство.

Преди време социалният министър Деница Сачева обясни, че 85% от социалните услуги в България се изпълняват от българските общини и едва 15% - от неправителствените организации, като Министерството на труда и социалната политика не плаща на неправителствени организации. Те получават своето финансиране чрез общините - тогава, когато самата община е решила, че няма достатъчно капацитет и трябва да наеме съответно неправителствена организация, твърди социалният министър.

Според министъра, Законът за социалните услуги е насочен към хората с увреждания, към старите хора, към бездомните, децата, които са изоставени.