По закон парламентът трябва да излезе с решение в тримесечен срок след ядрения референдум и това бе заложено като основна задача, преди разпускането на Народното събрание.

Гласуването премина при освирквания и тропане от депутатите от Коалиция за България. ДПС бойкотираха, защото референдумът бил опорочен.

Бяха предложени две проекторешения - на Синята коалиция за окончателно спиране на проекта АЕЦ „Белене”, и на БСП за продължаване на строителството, което бе отхвърлено.

Така Народното събрание подкрепи решението на правителството, в което пише, че трябва да се ускорят процедурите по удължаване срокът за експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, както и да се започнат процедури за строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.

По време на дебатите Янаки Стоилов от Коалиция за България поиска да продължат проучванията по проекта до есента и следващото правителство и парламент да вземат окончателното решение.
Ако приемете решение, което сега слага точка, за нас не остава нищо друго освен да поискаме доверието на българските граждани да формираме мнозинство в следващото НС, което да отмени днешното решение, посочи той.
Депутатът заяви, че БСП говори от името на тези 60% българи.

По думите на Стоилов референдумът е отключил гражданската енергия и до голяма степен е станал причина за предсрочните избори. И подчерта, че "Белене" означаваше да се произвежда електроенергия на цена, близка до тази на "Козлодуй". От думите му стана ясно и че левицата не възразява да продължи разследването по сключените договори за втората атомна централа, щом има съмнения за злоупотреби.

И от ГЕРБ, и десните, обявиха аргументите на социалистите за демагогия. От Синята коалиция обвиниха Стоилов, че иска да наруши закона за референдумите, приет от тройната коалиция и правната комисия в 40-то НС, на която той е бил председател.
Това сериозни политици ли са, къде ви е принципността
, коментира съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Предложението показвало дълбока конюнктурност.
Димитров предупреди за възможна опасна хипотеза, която не изключва в следващия парламент ДПС да се присъедини към коалицията за "Белене", както Кунева и така и да се рестартира проектът.

Ако това се стане, Димитров предупреди, че "днешните протести ще ви се виждат като невинни сбирки на граждани в подкрепа на правителството и НС, защото ще фалирате държавата". Той повтори, че бюджетът не може да понесе 20 млрд. лв. за строителството на "Белене". Хвърлените до момента 1,5 млрд лв. още сега вдигат цената на тока, добави съпредседателят на СК.

От ГЕРБ се ядосаха, че е демагогия от страна на БСП да говори за обществени поръчки, за прозрачност, при положение, че именно при "Белене" не е имало такива.
Демагогия е и твърдението на социалистите, че гражданско движение поставя въпроса за продължаване изграждането на централата. В него влизат Румен Овчаров, Янаки Стоилов, това не е гражданското общество, а хората, които направиха далаверата "Белене" и искат да прикрият собствените си кражби, коментира Станислав Иванов.

Формулирането на въпроса от първото демократично допитване в новата ни история "изяде" идеята за референдум, смятат от ДПС. Вие четете резултата с оглед на политически и дори идеологически обременености, а не от гледна точка на волята на българските граждани, коментира Лютви Местан.
Според него че въпросът на референдума е бил преднамерено и дори престъпно формулиран по начин, който е целял опорочаването на допитването.
И обяви, че движението е отворено за промени в закона за референдумите в посока отпадане или намаляване на бариерата за признаване на резултатите от допитването.
ДПС няма да участва в гласуването, защото не се чувстват в правото си да подложат "на собствена партийна реакция скритата воля на суверена".

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов призова ДПС да каже дали иска да реализира политиката на почетния си председател.
Костов цитира думи на Ахмед Доган, който казва за "Белене": "Това беше патриотична авантюра".
Какво казвате по патриотичната авантюра сега, вдругиден, ще се съгласи ли НС на 5 млрд. евро заем, за да продължи строителството, обърна се Костов към Местан.

Павел Шопов от "Атака" посочи, че ако централата беше построена по план, вече щеше да дава ток и да ни е "светло и топло", цитира го "Дневник". И каза, че е убеден, че АЕЦ "Белене" все пак ще се строи. "Можете да бъдете сигурни, ще дойдат национално отговорни политици и сили, които са наясно, че без тази висока технология ние отиваме при маймуните", видя бъдещето Шопов.

"Финансовата сатурнова дупка на прехода" нарече АЕЦ "Белене" лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от "Дневник".