Двамата питат министър-председателя дали има потенциален конфликт на интереси при пътуването на министъра на здравеопазването Божидар Нанев и председателя на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов в САЩ. Вчера, когато Цачева за пръв път върна същия въпрос, от Коалиция за България определиха действието й като цензура и опит да бъде скрит премиерът.

В мотивите си Цачева посочва, че според закона за конфликт на интереси всеки, който има данни, може да подаде сигнал, в т.ч. и народните представители. "Законово не е вменено изключителното задължение на министър-председателя да сезира комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси и парламентарна етика към Народното събрание", пише председателят на парламента.

Цачева уточнява, че съгласно правилника за работа на НС към премиера се отправят въпроси, свързани с работата на правителството, а въпросът на Нинова и Курумбашев не е такъв. Законът за конфликт на интереси не задължава, а дава право на министър-председателя и на депутатите да подадат сигнали и не би следвало чрез парламентарния контрол да се търси отговорност от премиера, посочва тя.
Днешните мотиви за повторното връщане на въпроса бяха раздадени на журналистите в парламента от пресцентъра на БСП.