Това съобщи секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Деница Златева на пресконференция след заседание на партийното ръководство.

Златева посочи, че глобусът ще бъде изпратен на Желева във Външно министерство, "за да може тя да онагледява посещенията си като в страната от Близкия Изток - Грузия", предаде БТА. Вчера на въпрос на журналисти дали е посещавала международни мисии в горещи точки на света, което ще й се налага като еврокомисар по реакциите при кризи, Желева отговори, че е ходила като евродепутат в държави от Близкия Изток. Запитана къде по-точно, тя отговори: "В Грузия и Египет".

Когато си се провалил във вътрешнополитически план, когато си дискредитиран е много лесно да се правят оценки, при това некореспондиращи с истината, каза вчера министърът по повод ироничните забележки на левицата за ресора на българския еврокомисар. Тя обяви своите критици за евроскептици.

"Съобразявайки се с кризата, решихме да й подарим глобус, а в по-добри времена - джи пи ес, ако премиерът не ни изпревари, за да може по всяко време да знае къде се намира неговият еврокомисар", добави Златева.

В следващите години България и българският еврокомисар ще бъдат в периферията на формирането на европейските политики, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев във връзка с ресора, който получи българският еврокомисар. По думите му, това е първият сериозен провал на българското правителство на европейската сцена. Според Станишев това е най-слабият ресор в цялата Европейска комисия и не е изненадващо, защото премиерът Борисов е заложил на партиен подход и често е променял позицията си какъв ресор искаме.