С наближаването на председателството политици и чиновници в Брюксел бият тревога за "Обединени патриоти" - група от три крайно десни партии в коалиционното правителство в София, пише в публикацията.

Лидерите на ОП използваха расистка риторика към ромското малцинство в България, защитаваха насилието, за да се попречи на мигранти да влизат в Европа, и публично се усъмниха, че причинените от човека климатични промени са проблем, изрежда авторът Хари Купър, според когото в Брюксел се подготвят за взрив на българския ултранационализъм.

В материала се подчертава, че при председателството номинирани от ОП министри ще оглавяват два органа на Съвета на ЕС, които се занимават с единния европейски пазар и политиката в сферата на околната среда. Правителството, част от което са те, ще ръководи и дебатите по чувствителни въпроси - от преразглеждането на политиката за предоставяне на убежище до приоритетите в разходите на ЕС от 2021 г. нататък, пише още "Политико".

И цитира един от съпредседателите на ОП и вицепремиер - Валери Симеонов, който публично нарече ромите "озверели човекоподобни".

Друг лидер на формацията и също вицепремиерът - Красимир Каракачанов, който като военен министър ще участва в Съвета по външни работи на ЕС, наскоро заяви, че ЕС и НАТО трябва да спират мигрантите да влизат в Европа "със сила и, ако е необходимо, с оръжие", допълва авторът.

Трети номиниран от ОП член на правителството - министърът на околната среда и водите Нено Димов, който ще ръководи Съвета по околната среда по време на българското председателство, заяви през 2015 г., че климатичните промени са "въпрос повече на манипулация, отколкото на сериозни притеснения", отбелязва още изданието.

В текста е споменат и министърът на икономиката Емил Караниколов, също от квотата на Патриотите в кабинета. По време на председателството той ще оглавява Съвета на ЕС по конкуренцията, който се занимава със законодателството за вътрешния пазар, и ще ръководи срещите на търговските министри.

Пред списанието чиновници в Брюксел заявяват, че са дълбоко обезпокоени заради водещата роля, която лидерите на ОП скоро ще играят в делата на ЕС.

"Във време, в което Доналд Тръмп защитава нацистки симпатизанти, трябва да гарантираме, че председателството на Съвета на ЕС единодушно показва, че няма място за фашистки идеи в Европейския съюз", коментира Ги Верхофстад - евродепутат и бивш премиер на Белгия, лидер на Съюза на либералите и демократите в Европа.

По думите му евродепутатите "ще следят отблизо" ОП.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, която отговаря за интегрирането на ромските общности в Европа, пък казва по повод риториката на цитираните управляващи:

"Това е абсолютно неприемливо... Загрижена съм заради тази ситуация."

Тя допълва, че вече наблюдава политиката на новото правителство към ромите за признаци на отстъпление и ще дискутира "интензивно" със София през идните месеци.