Съюзът на международните превозвачи (СМП) и Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) изразиха подкрепата си към министъра на транспорта Ивайло Московски в свои писма до премиера Бойко Борисов. Според автомобилният транспортен бранш г-н Московски е от министрите, които познават в детайли сектора и разполага с достатъчно знания и опит, за да се справи с проблемите.

"Изразяваме дълбоката си загриженост от оставката на министър Московски, която е провокирана в момент, в който текат законодателни процеси в Европа със съдбоносни последици за сектора", се казва в писмото на БАСАТ. Според бранша промените в ръководството на ведомството ще се отразят негативно на сектора в международен план предвид задълбочаващото се разделение между държавите - членки по повод на законодателните предложения на ЕК във връзка с Мобилни пакети 1 и 2". "Съзнаваме ситуацията, в която обществения натиск определя политическия дневен ред, но считаме, че защитата на националните интереси в транспорта изисква необходимост от кадрова стабилност и предвидимост", считат още от БАСАТ.

"Транспортният сектор е високорисков и за съжаление инцидентите са част от професионалните рискове и отговорности, които всеки от нас поема, след като е приел да работи в тази сфера, се казва в писмото на СМП.

СМП се позовава и на случаите на "бърза намеса на Министъра по време на блокирането на българо-гръцката граница от гръцките земеделски производители през 2016 г. и 2017 г.", както и всички проблеми, свързани с преминаване на сухопътните граници на страната.

Браншът подкрепя постигнатото от кабинета в областта на транспортната политика, като отчита и добрата оперативност, която се наблюдава в министерството през последните години под ръководството на министър Московски.

Двете браншови организации са внесли писмата си независимо една от друго по повод подадената оставка на министър Ивайло Московски след автобусната катастрофа в района на Своге.