Ще увеличим оборотите на противодействие на МВР срещу купуването на гласове, за което има сигнали, че вече е започнало. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на съвещание с ръководния състав на МВР, съобщиха от пресслужбата на министерството.

"Осигуряването на честни избори е приоритетна задача за МВР. От нас зависи да отговорим на очакванията на хората за свободно упражняване на вота и те сами да формират волята си как да гласуват. Недопустимо и инкриминирано е поведение за купуване и продаване на гласове. МВР по закон има правомощия в тази насока и упражнява достойно отговорностите", коментира Рашко.

"От днес усилията на министерството вече са насочени към предотвратяване на престъпния криминален вот, за да осигурим на държавата ни честни и почтени избори, така че всеки български гражданин да изяви спокойно, а не дирижирано предпочитанията си към избраната партия. Ще гарантираме политическите права на гражданите, няма да позволим търгуване с достойнството на избирателите", допълни служебният вътрешен министър.

Министър-председателят Стефан Янев акцентира върху очакваната висока активност на предстоящите избори в сравнение с вота през юли.

"Следователно и купувачите на гласове ще повишат усилията си и затова задачата ви ще е по-сериозна и интензивна. Сигурен съм, че чисто политическите нападки от определени партии за преследване на отделни граждани няма да разколебаят усилията ви", обърна се премиерът към ръководния състав на МВР.

В националното съвещание участваха заместник-министрите Енчо Мирчев и Емил Ганчев, главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров, директори на главни и областни дирекции.

Главният секретар на МВР представи анализ на резултатите от дейността на МВР при провежданите в периода 2017 - 2021 г. избори и подчерта необходимостта от бърза реакция спрямо всеки сигнал за намерение за нарушаване на изборното законодателство.

Ограничаването на миграционния натиск - проблеми и решения, представи зам-директорът на ГДГП ст.комисар Светослав Манолов.