Служебният министър Бойко Рашков заяви, че оставането му на поста зависи от кого ще бъде направена поканата за това. Това обяви той пред журналисти в кулоарите на парламента. Министър Рашков бе изслушан в парламента по въпроса с използването на специални разузнавателни средства по време на протестите през 2020 г.

"Ако получа такава покана, ще помисля, защото не се знае от кой ще се отправи тази покана, в какъв формат ще се отправи поканата да участвам, а това са немаловажни неща", каза Рашков в отговор на въпрос дали е готов да остане на поста вътрешен министър.

Служебният министър не коментира дали действащи депутати са били подслушвани.

По повод изпратения от Рашков сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев, вътрешният министър коментира, че това е тест за смелост.

"Исках да изпратя на зам.-главния прокурор този материал. Имах ясното съзнание, че той няма да се занимае с него. Това беше тест към Висшия съдебен съвет. Сега е ред да проверим Спецпрокуратурата и да видим дали новата ръководителка ще продължи да защитава началника си", заяви министърът на вътрешните работи.

 

По въпроса за подслушванията Рашков коментира, че българската прокуратура си е позволила да използва СРС срещу стотици граждани, използвайки целия кадрови ресурс на МВР, включително службите Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Дирекция "Вътрешна сигурност", ГД "Национална полиция", ДАНС.

"Този всичкият ресурс е бил в угода на един бивш ръководител на правителство", коментира Рашков и посочи, че това е било една защитна роля, както по отношение на бившия министър-председател, така и по отношение на ръководителя на прокуратурата Иван Гешев.

"Нашите прокурори са сложили знак на равенство между справедливите протести на българските граждани с едно отречено престъпление в историята, което няма място в нашето съвремие, каквото представлява измяната", коментира министър Рашков по повод използването на СРС-та.