Това каза премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента в отговор на журналистически въпрос за размразяването на парите по предприсъединителната програма на Европейския съюз. За да има прозрачност, министър-председателят е помолил министрите всеки подписан договор веднага да се качва в интернет.
Борисов призова, ако някой има данни за нередности по вече контрактуваните договори, да сигнализира за това, за да бъдат те спрени. Той е разпоредил това и на земеделския министър. Аз съм поел ангажимент, че ние като българи няма да похарчим, да прахосаме или откраднем нито едно евро, допълни Борисов.
Мисля, че всички българи са доволни, че вече не са слагани в графата на най-корумпирани, най-ненадеждни, хора, чакащи само лоши новини и санкции, допълни премиерът.
В Брюксел председателят на Европейската комисия (ЕК) лично пое ангажимент да внесе в Европейския парламент (ЕП) предложение за 300 млн. евро компенсации за АЕЦ "Козлодуй", каза още премиерът. По думите му, Жозе Мануел Барозу лично ще говори с представители на страните от ЕС те дадат съгласие да се отпуснат тези пари. С Барозу сме се разбрали решението за компенсациите на парите за АЕЦ "Козлодуй" първо да мине през европарламента, да намерят пари в бюджета и тогава да ни ги отпуснат. За решението дали да бъдат отпуснати тези 300 млн. евро от ЕК ще разговарят с представители на 27-те държави от ЕС.
Поставих темата "Белене" на Барозу и той пое ангажимент, че дори с финансиране по проучването на изгодата от АЕЦ "Белене" ще се ангажира Европейският съюз, защото ние сме част от европейската енергийна система, каза още Борисов. Не е едно и също дали нещо струва 4 или 10 млрд. и давам пример - вижте за 300 млн. евро каква процедура се минава, а ние говорим за сума от няколко млрд. евро, които никой не знае колко са, посочи той. А ме упрекват, че аз не отивам утре да подпиша договора - мисля, че не е справедлив упрек, допълни Борисов. Затова съм предприел всички тези процедури, за да мога, когато стана готов със санкцията на ЕК, с нашите партньори от RWE и от Русия, да кажем - тази централа ще струва толкова пари, ще бъде изгодна или не и съответно да стартираме проекта, обясни премиерът. Когато някой каже думата "Белене" , го питайте колко струва този проект - по това ще разберете дали той е подготвен или не, както и дали защитава друг интерес, а не българския, апелира той.
В отговор на въпрос за срещите си в Брюксел Борисов отговори, че е бил удивен колко добре са подготвени за България всички. Просто под такава лупа гледат България и затова дават този кредит на доверие, посочи той. Това не са хора, които лесно казват "Даваме си кредита на доверие", те се информират за това, което сме правили, допълни Борисов.
Министър-председателят потвърди, че ГЕРБ - партията, на която той е лидер, вече има готова кандидатура за кмет на София. Той отказа да спомене името, но посочи, че кандидатурата е самостоятелна. Той уточни, че от ГЕРБ не са разговаряли със съпредседателите на Синята коалиция - Мартин Димитров и Иван Костов, за обща номинация.