Премиерът Бойко Борисов направи днес инспекция на обновената пречиствателна станция за отпадни води на курорта "Златни пясъци“ заедно с кмета на Варна Иван Портних. 

"Морето във Варненско е на 100 % идеално за къпане. Тази огромна пречиствателна станция е последната, с която прочистваме абсолютно всичко. Може да разкажете на жителите на гостите на Варна и целия регион, че всичко това отиваше в морето зад кея. Това е огромна станция. Затова не ни харесват. Десетилетия всичко е текло в морето. Сега водата е чиста. Сега по цялото ни Черноморие има над 50 пречиствателни станции, което е добре за туризма, за бизнеса, за хората", заяви министър-председателят в живо включване в официалния му профил във Фейсбук.

"Това сме направили - магистралата върви, огромни отсечки вече са на асфалт, газопроводите вървят. Навсякъде се работи... Заслужаваме да не ни харесват - като се прави много, това не им харесва", добави още той по повод масовите протести в страната.

Снимка: Министерски съвет

Накрая Борисов, който се срещна с работещите в пречиствателната станция, сподели:

"В казармата викахме "Да беше лято, да бяхме на Варна".

Снимка: Министерски съвет

Проектът за реконструкция и модернизация на инфраструктурата за пречистване на отпадъчните води в агломерация курортен комплекс „Златни пясъци“ се изпълнява по оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност на проекта е 37 150 155,07 лв. с ДДС. От тях по линия на Кохезионния фонд са 24 360 056,55 лв., от държавния бюджет са 4 298 833,51 лв. и съфинансиране от Община Варна - 8 491 265,01 лв., съобщиха от правителствената пресслужба.

Снимка: Министерски съвет

Изграждането на пречиствателната станция започва през февруари 2017 г. Срокът за изпълнение, който има два етапа, е до края на 2021 г. Първият етап, предвиждащ усилване на съществуваща пилотна конструкция №1, е завършен, издадено е разрешение за ползване от 13.02.2019 г. Вторият етап се изпълнява в момента. Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в „Златни пясъци“ са завършени.

Снимка: Министерски съвет