"Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, за да не ми отговаря на въпроси, но днес той удари дъното - нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Поводът беше проваленото заседание на Народното събрание заради липса на кворум, в рамките на което премиерът Борисов трябваше да отговаря на нейно питане за Шенген.

Понеже го чух тези дни в едно предаване да казва, че бил дошъл, но мен ме нямало - така е, един път ми се е наложило да ме няма, заяви Нинова. Тя обаче отбеляза, че от началото на това НС всички нейни въпроси и питания се връщат от министър-председателя с отказ да й отговаря поради некомпетентност. Нинова даде пример с питане към министър-председателя, който, по думите й, е отговорен в Министерския съвет за националната сигурност, за Агенция "Митници", срива на Търговския регистър, източването на данни от НАП. Отговор: "Не е от компетентността на министър-председателя, задайте го на вицепремиера по демографска политика Марияна Николова", цитира тя.

"Изводът ми е, че страхът му да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма", заяви Нинова. Тя припомни интервю на шеф на НСО за парламента при неговото пенсиониране, в който той казва, че винаги се усеща кога едно правителство си тръгва - когато министър-председателят отказва да идва в парламента и да отговаря на въпроси или, ако случайно дойде, иска да го извеждат през страничния вход. "Мисля, че ситуацията в момента е точно тази", заключи тя.

Как отговориха от ГЕРБ

Петък е ден на опозицията, сами може да изчислите колко са в момента опозиционните партии в парламента - три, каква е числеността на техните депутати и, ако се смятат и деветимата независими народни представители, имат числено превъзходство, обобщи в кулоарите в отговор на БСП председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. В този смисъл, според нея, опозицията е трябвало да осигури присъствието си в залата, така че да може да чуе отговорите на министър-председателя и министрите. Тя припомни, че Борисов преди две седмици е участвал в контрола, но "председателят на БСП избяга същия ден от парламентарен контрол и не дойде да зададе своя въпрос на премиера Борисов". Сами може да правите изводи чие поведение е последователно и чие поведение не отговаря на парламентаризма, заключи Дариткова.

Депутатите от ГЕРБ днес са били, по думите й, толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и мероприятията, на които трябва да присъстват.

На недоволството на социалистите, че Бойко Борисов им връщал отговорите, председателят на ПГ на ГЕРБ отбеляза, че правилата трябва добре да се познават. Принципът е, когато се зададе въпрос към министър-председателя, ако не отговаря на изискванията на правилника, се пренасочва към конкретния министър, разясни тя. Ако колегите не са съгласни, в тридневен срок могат да протестират пренасочването, тогава има обсъждане на председателски съвет, описа процедурата Дариткова. На днешното питане на Корнелия Нинова ще бъде отговорено в някой от следващите петъци с парламентарен контрол, стана известно от думите й.

Колко опита за регистрация трябва да има

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин ("БСП за България") обясни, че по принцип изискването в парламентарния правилник е за два опита за регистрация за започване на заседанието, като председателят може да вземе решение и за повече. "Винаги, когато има подобни случаи, председателят на НС е полагал усилия да има повече опити, за да има заседание. Днес заместник-председателят Христов реши, че два са достатъчни и струва ми се, че целта днес беше да бъде провалено заседанието", коментира той. ГЕРБ направиха каквото можаха, същото направи и заместник-председателят Христов, добави Вигенин.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски каза, че е имало вдигнати ръце на народни представители, които не са успели да се регистрират, но Христов е прекратил регистрацията. Според Свиленски депутатите от БСП в залата са били 48 или 50, а от ГЕРБ - 42-ма. "Положиха всички усилия Борисов да се спаси от Корнелия Нинова днес", коментира Свиленски.

Даниела Дариткова каза, че в парламентарния правилник няма изрично изискване колко да бъдат опитите за регистрация в началото на заседанието.