Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в София с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във връзка с арестуваните в Турция местни и чуждестранни журналисти.

Борисов: Ще се съобразим с ЕС

Премиерът Борисов подчерта, че спазването на споразумението за миграция от страна на Турция е изключително важно за Европа. Последиците от мигрантския натиск и сега тресат много държави от Европа. Но не може да поканим Турция на Срещата на върха през май, защото ще изместим акцента на разговорите, изтъкна премиерът.

Турция и Русия са големи съседи на ЕС. Трябва да бъде направен опит за нормализиране отношенията с тях, но това е тема на Съвета, на всички колеги, и ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се взимат там, подчерта Борисов.  

Жан-Клод Юнкер изрази увереността си, че отношенията с Турция са много важни, но даде да се разбере, че позицията му по въпроса е известна и непроменена.

Турция има своите европейски амбиции и ние ще видим какъв напредък ще постигне през следващите месеци, каза Юнкер в отговор на интереса може ли Турция да се завърне в дневния ред на Европа.
Досега не можем обаче да говорим за напредък, след като има журналисти в турските затвори, категоричен бе Юнкер.

Той все пак е на мнение, че за ЕК от първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и с Турция.

Клишето "Шенген"

Надявам се клишето "България и Румъния - Шенген" скоро да изчезне, защото действително заслужаваме членство, каза Борисов.

Юнкер припомни, че отдавна подкрепя присъединяването на България към Шенген. България изпълнява всички условия. Мястото на България е в шенген и аз не бих отстъпил от тази позиция, категоричен е председателят на ЕК..

Много добре знам, че Германия не е против влизането на България в Шенген, каза още Борисов. На 6-7 февруари в България пристига премиерът на Холандия. Ще го заведа на границата с Турция, за да види, че ние най-добре охраняваме европейската граница, зарече се премиерът.

Същото е и за приемането в Еврозоната, където ние изпълняваме всички условия и сме сред отличниците в спазването на финансовата дисциплина, посочи Борисов.

Тезата, че България е най-корумпираната страна в ЕС е твърде опростенческа, отбеляза Жан-Клод Юнкер. Трябва да кажем, че българското правителство се бори успешно с корупцията и ще намери решение за този проблем, който има и на други места, добави той.