„Потресен съм от това, което се прави. Терорът е убийствен. С една дума – мъка за всички. Недопустимо е в ХХІ век така да се решават каквито и да е конфликти”, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

За съжаление – има и българин сред загиналите, който е австрийски гражданин, каза още Борисов.

Той изтъкна, че са изпратени съболезнования на ръководството на Руската федерация.
„Тези терористични актове не подминават никоя държава – дали е Русия, дали е Швеция, дали е Америка, дали е Великобритания. В това отношение просто е непрогнозируемо на кого може да му се случи”, заяви още премиерът.

На въпрос дали са коментирани с министъра на транспорта по-засилени мерки на летищата в България, Борисов отговори: "На държави, където службите им са в пъти по-силни от нашите, им се случва това и те не могат да предотвратят нищо.
Нима мислите, че руските или американските служби не са били в активен режим, или Великобритания или Швеция, но знаете какво стана”.

Борисов вероятно има предвид двете експлозии, които разтърсиха шведската столица на 12 декември м.г. При тях загина само атентаторът самоубиец, а двама бяха ранени.

"Ние разчитаме на балансираната ни външна политика - 
с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България; на всеки ъгъл има дюнер", обясни още министър-председателят. - "Надяваме се в това отношение да го отчитат хората, които взимат тези решения за подобни актове; когато те ги взимат централизирано, се наблюдава и поведението на дадени държави. Затова считам, че България води много добра балансирана и партньорска политика”.