За това лично е настоял пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов премиерът Бойко Борисов, съобщи "Фокус".

Митническият директор и шефът на строителния надзор ще напуснат постовете си заради селището на брега на язовир "Ивайловград". Собствениците на имоти върху държавни земи там са митничари, служители на "Пътни такси и разрешителни" и бизнесмени от София и Свиленград. Сред притежателите на къща в селището е и Марашев.

Ще поискам днес оставката на Иван Симидчиев, потвърди Плевнелиев. На негово място в близките дни ще бъде назначен човек, който по-агресивно ще защитава интересите на обществото и държавата, заяви министърът.

По информация на правителствената пресслужба официалните причини за двете уволнения са: допускане на незаконно строителство в забранената за застрояване зона на язовира, неупражняване на необходимия контрол в рамките на техните правомощия и злоупотреба с обществено доверие.

По-късно стана ясно, че Иван Симидчиев ще подаде оставка утре, съобщи "Фокус". В изявление на Симидчиев, разпространено от пресцентъра на ДНСК се казва: "Няма нищо изненадващо в поисканата от министър Плевнелиев оставка. На среща, проведена на 1 август т.г  лично изявих готовност за подаването на такава, а на 13 септември потвърдих, че ще подам, когато има готов кандидат за поста. Изненадващото днес е начинът на поискване на оставката. Същата ще бъде предадена утре – 14 октомври в деловодството на МРРБ".

От Агенция "Митници" пък съобщиха, че директорът Ваньо Танов е поискал оставката на Стефан Марашев. По заповед на Танов е започнала проверка на фактите и обстоятелствата около появилата се в медиите информация за имота на Марашев на брега на язовира. Отворени са подадените от свиленградския митничар през последните 5 години имотни декларации и е изпратено е писмо до кмета на община Любимец за това дали Стефан Марашев е декларирал имоти в района на яз. "Ивайловград" (с. Дъбовец). Писмо е изпратено и до ДНСК-Хасково, по отношение на това, дали има установени в рамките на тяхната компетентност нарушения, извършени от същия служител.

В случай че началникът на Митница-Свиленград не подаде оставка, данните от декларациите, както и информацията от община Любимец и от ДНСК-Хасково, ще бъдат използвани за образуване на дисциплинарно производство и дисциплинарно дело от дисциплинарен съвет на агенцията "Митници".

Започва бърза процедура за разрушаване на 45-те незаконни къщи край язовир "Ивайловград", съобщи още Плевнелиев.
Преди дни премиерът обяви, че алтернативите пред къщите в селището са две - конфискация или разрушаване.
Селището официално не съществува на картата на България и може да бъде намерено, само ако се пътувава с лодка.

В понеделник Марашев съобщи, че процесът за узаконяване на вилата му е започнал отдавна. Той твърди, че е представил необходимите документи и вече има акт за узаконяване, а обектът е бил деклариран през 1998 година пред данъчна служба. Съседите му били от Свиленград, а къщите не били палати, заяви митническият шеф.

С решение на правителството днес е създадена група от експерти на МРРБ и МОСВ, която ще проверява незаконните постройки по всички големи 50 язовира в страната. Проверява се и законността на яхтеното пристанище на братя Диневи, добави Плевнелиев.

До момента с полетите с вертолет в страната са картографирани над 300 луксозни имота, които представляват интерес за данъчните служби, съобщи във Варна говорителят на НАП Росен Бъчваров.

*Текстът е актуализиран към 18 ч.