Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов държат компромати срещу определени съдии и "си поръчват" точно тези съдии да се произнасят по мерките за неотклонение по случаи, които "трябва да бъдат поръчково решени". Това заяви по-рано пред БНТ бившият депутат от БСП и инициатор на гражданския проект "Движение 21" Татяна Дончева, цитирана от в. "Дневник".

"Халваджийски тефтер ли трябва да имаш, за да излезе на показ това, което се случва по Южното Черноморие - за социалния статус на съдии, които се облагодетелстваха или техните членове от семейството", коментира по-късно в Бургас вътрешният министър пред БНР.

"Халваджийски тефтер ли трябва да имаш за несправедливите присъди, които се дават и последствията, които има за обществото и за региона, в който живеят определените мутри, криминални субекти", заяви Цветанов, според когото "просто не си заслужава да се отговаря на Татяна Дончева".

Заради продължаващия процес по уронване на престижа на съдебната власт Сюзът на съдиите смята да сезира институции на Съвета на Европа "за дълбочинно проучване" и експертиза на състоянието на независимостта на съда в България, пише в становище на съюза, цитирано междувременно от  БТА.

"Искането не съдържа единствено изброяване на случаите, в които висши представители на властта решават съдебни дела в медиите и чрез неконкретизирани нападки създават страх и несигурност у магистратите. Тези събития са разгледани в контекста на дългогодишното непоследователно управление на съдебната власт и е направен анализ на тяхното значение", пише в писмото на организацията до медиите.

От съюза подготвят писмо до министъра на правосъдието, в което членовете на организацията ще предложат мерки за по-ефективното и демократично управление на съдебната власт.

"Каква обществена полза носи съобщената от министър Цветанов обща информация, че 5 на сто от магистратите са свързани с престъпността? Не осигурява общественото спокойствие, нито помага за разобличаването на корумпираните, а единствено подкопава доверието в работата на съда и причинява незаслужено неудобство и обида на почтените съдии", пише още в писмото.
От организацията смятат, че наличието на класифицирана информация не може да се ползва като претекст за бездействие на изпълнителната власт.