Двамата са изразили увереност, че ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Сред акцентите на разговора е бил и въпросът с ГКПП-Кайнарджа - Липница, който е инфраструктурно изграден, но не работи. Тудосе е поел ангажимент да предприеме необходимите проверки и проблемът да бъде решен.

Той и Борисов са обсъдили и възможностите за сътрудничество между България и Румъния по Дунавската и Черноморската стратегии, които са и сред акцентите на председателството на България на Съвета на ЕС.

Двамата премиери се договорили през септември да се проведе съвместно правителствено заседание между България и Румъния.

Борисов е запознал Михай Тудосе и с резултатите от Берлинския процес в Триест и с визита си в Солун, където проведе срещи с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич. Тримата обсъдиха проект за вързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор.

50-годишният Тудосе е заместник-председател на Социалдемократическата партия (СДП). На изборите през 2016 г. той е избран за депутат за пети път. Бил е и министър на икономиката в правителството на Сорин Гриндяну.