"Искаме в тази институция да се случи дебатът за приоритетите и решенията по тях. Българското президентство ще акумулира "ноу хау", ще работи за обединението", каза Плевнелиев.

Той даде заявка за надпартийност, прагматичност, динамизъм, за търсене на конкретни резултати. Няма да разделяме, няма да правим собствени сдружения АБВ, а ще работим само за обединението на българската нация и нейните приоритети, добави той.
По думите му в дневния ред ще бъдат реформите в правораздаването, здравеопазването, пенсионната система, ефективна икономика, работеща администрация.
"Ако говорим за Голям шлем – той е за енергийната независимост. Няма по-важни ангажименти от това да стартираме мащабни програми и никой да не може да ни спре кранчето", каза той.

Българското президентство ще работи и за българите в чужбина.
"Очакваме модерна администрация, очакваме много млади хора да влязат в президентството. Ще помогнем и на Министерството на външните работи за посланиците с досиета – едно от първите неща, които ще направим", обеща новият държавен глава.

Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова казаха, че не се притесняват от касиране на вота, каквато заявка дадоха от БПС.
Новоизбраният президент обеща, че ще налага вето, винаги когато има аргументи.

Надявам се след днешния ден – тази тежка предизборна кампания да отшуми и да се захванем за работа, защото живеем в най-тежкото време след войната, с всички посланици от Щатите до Гърция могат да го потвърдят от техните страни, коментира на пресконференцията премиерът Бойко Борисов.
„Било каквото било, от днес нататък Росен и Марга са г-н Плевнелиев и г-жа Попова. Да си гледат президентството. Ако имаме допирни точки, ще са свързани с работата”, допълни той.
Благодаря и голям поклон на българки народ, заяви Борисов.

Той добави, че няма да се кандидатира след 5 г. за президент.
„Безспорно социологическите агенции, дори и лоши, верни-неверни, всички до една, даваха точно този резултат и хората го потвърдиха с гласа си. На първи тур имаше неудобство – много”, каза Борисов. „Слушах Станишев и имах впечатление, че сме паднали. Бях си в нас и отидох до офиса да видя дали сме паднали”, коментира той.

„Лично аз се съмнявах дали може да се отсее от това всичко, което се изливаше, от това как обикаляха от едно студио в друго, по две на две, и казват, че имало едва ли не медийно затъмнение и нямало демокрация. Аз не мога да си представя що за наглост е това да претърпиш такава съкрушителна загуба.
При такава загуба, дори да не искат да поздрави победителите, е лошо възпитание. Това е манталитетът на комуниста”, каза той по повод отказа на лидера на БСП Сергей Станишев да поздрави Плевневлиев за победата.

"Тези, които взривяваха църкви, убиваха хора и нашите роднини да говорят за страх. Комунистите да са гарант за демокрацията – що за наглост е това, господа. Кога сте били вие гарант за демокрацията? В Белене в лагерите ли сте били демократи? Давам право на Станишев и на който иска - да ми извади досието, което са ми направили, като дете, и са подчертали в червено „внук на монархофашист, враг на народната власт”, запита Борисов и се обърна към Станишев и към социалистическата партия.
По думите му, изразът, че ГЕРБ е преял с власт, изобщо не е верен. Спомнете си СДС, после БСП, припомни премиерът, предаде БГНЕС.

"До днес те бяха моите министри, от днес нататък те са си отделно, ако имаме допирни точки – сме готови да се отзовем насреща. Толкова ми тежи отговорността. Но ако не бяхме спечелили изборите, тази вечер щеше да ми се иска оставката, отбеляза Борисов.
Ние партийна задача на президентството не сме давали, добави той.

Колкото за кметовете, той каза, че партийната подкрепа също спира до тук. "Ако имат добри проекти, ще печелят, ако не – не. Оттук-нататък има кадърни и некадърни кметове – тези, които си сложат проектите на масата, ще бъдат първи, а тези, които мрънкат, ще загубят”, каза Борисов.

Президентската институция е равно отдалечена от трите власти, коментира Плевнелиев на въпрос дали ще гарантира независимостта на институцията.
Ако президентът иска да спре инфраструктурните проекти, ще има светкавици, а не искри, закани се пък Борисов.

Ще бъдем заедно, само когато държавният протокол ни събере, обясни той бъдещите си отношения с Плевнелиев.

"Имам няколко кандидата, които са добри. Имам един, който е много добре приет от Брюксел, а това ни е много важно за следващия министър на правосъдието", коментира той кой ще заеме поста на Маргарита Попова в правосъдното министерство.

Борисов се закле, че не е дал и един лев за глас и няма и да даде. Най-евтината кампания била на ГЕРБ, предаде "Фокус".
Мои билбордове още висят по пътищата и са ми сложили една хубава снимка, дето съм една тромава девятка на мач, каза той и призова партиите да си почистят плакатите.

"Нямаше политически договорки с никоя политическа формация и по-специално - с ДПС. Кампанията на ГЕРБ беше консенсусна и позитивна", заяви председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отчете, че недействителните бюлетини за кмет през 2007 г. са били 235 946, за Общински съвет 278 762. Сега за кмет недействителните бюлетини са 185 862, а за общински съветници - 218 287. Ако през 2007 година ГЕРБ е имала 596 626, сега има с 405 930 гласа повече, посочи Цветанов.