"Убеден съм, че ще бъдат задържани виновниците (за стрелбата по Златко Баретата - б.р.), така както много убийци имат вече присъди. Преди три години като имахме подобен инцидент на публична престрелка, след това една по една паднаха групите на „Килърите”, на „Наглите”, заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

По повод своето изказване, че ако Златомир Иванов беше в ареста след присъдата си на първа инстанция, това нямаше да се случи, и мнението на новия главен прокурор Сотир Цацаров, който не се съгласи с него, премиерът каза: "Той не го приема, защото има европейска директива - казват, ако втора инстанция не потвърди първа, този човек ще е стоял незаслужено в ареста. Това е логиката. Тя е правилна в смисъла на демокрацията. Само, че ние сме призвани преди всичко да пазим живота и здравето на гражданите. Ако всеки под „домашен арест” трябва да му държим по една патрулка пред къщи, те ще излязат по-пазени, по-важни от хората от село Мечка, да речем или тези, които са във вилните зони. Когато има такъв съдебен процес, те знаят, че на тази дата, в толкова часа този човек ще мине от там. И това е най-лесното място. Най-беззащитен е там човекът като мишена". ".

Във връзка с критиките на опозицията, че ГЕРБ не е успял наистина да пречупи гръбнака на престъпността той заяви: "Ние сме направили най-много в областта на борба с организираната престъпност, факт е че простреляният пред Съдебната палата е осъден на първа инстанция за организирана престъпна група. Прекалено засилваме и сами даваме да се коментира тази тема".

Борисов даде примери с други страни, където почти всеки един има подобни публични престрелки. "Само преди две-три седмици разстреляха в Париж три жени. В Швеция застреляха премиер. В Сърбия застреляха премиер, в САЩ стрелят по президенти няколко пъти, но никой не бичува страната си. Виждате, не минава и ден в САЩ да няма някой отвлечен, убит ученик, стрелба по училища. Нещо, което е сто пъти по-тревожно - риска някой днес да ти стреля по детето, малоумник или превъртял, което става почти всеки ден там, отколкото да стрелят по един такъв бос", подчерта той.

За Доган

По повод нападението срещу Ахмед Доган премиерът каза: "Разминахме се с най-малкото. Това, което се случи с Доган, беше строго осъдено от нас, но нападателят беше пребит като куче от тези борци за демокрация, техните действия показаха друго лице на ДПС. И не един и двама човека те са пребили в страната по време на предизборни кампании или, че са несъгласни с тях, включително и наш представител в Кърджали”.

За твърдението на ДПС, че е диктатор, Борисов пък каза: "Истински се забавлявам с тези хора. И ако се прочете доклада на Доган, той описва себе си в частта, която касае мен. Всъщност този доклад е насочен главно срещу мен и ГЕРБ. Цинизмът е, че партията, която контролира голяма част от медиите в България чрез своя депутат от ДПС г-н Пеевски, има нахалството да ни обвързва нас с медии. Аз не знам нито една медия, с която ГЕРБ да е обвързана, нямаме дори партиен вестник".
Той допълни, че например "Атака", които "уж били бедни", имат телевизия, новата партия СКАТ - също, цитира го БГНЕС.

"По мое време нито една медия не се е изкупила, нито нова се е създала. И наглостта на Доган, който успя да окрупни медиите по време на Тройната коалиция. И понеже те разбраха, че на територията на България няма как да излъжат хората, отиват да ни плюят пред ЕС. Виждате колко ни обичат българските мюсюлмани. 20 години Доган не е направил нищо там. Каня ви в Рудозем, Златоград, за да видите как ще ме посрещнат - като диктатор или като човек, който им е дал работа", похвали се премиерът и се оплака, че от сутрин до вечер медиите оплюват ГЕРБ и не ги хвалят за нищо.

"Всичко, което каже за мен Доган и Христо Бисеров, е комплимент. Всичко, което говорят срещу нас Станишев, Овчаров и компания, е комплимент, защото хората знаят какви са", каза още Борисов и се зарече, че ГЕРБ ще бият отново на изборите.

За АЕЦ "Белене"

Той коментира и темата за АЕЦ "Белене" и референдума. Запитан дали резултатът от него може да се смята за първото поражение на ГЕРБ, министър-председателят отговори: "Ние не сме участвали в референдума като партия, за да търпим поражение. Поражението е за тези, които инициираха референдума. Нашата позиция е ясна – изграждане на 7-и реактор в АЕЦ „Козлодуй”.
По негови думи, когато въпросът се върне за разглеждане в парламента, тяхната позиция пак ще бъде против.

За номинирания за нов министър на образованието акад. Стефан Воденичаров, който беше и председател на Инициативния комитет "ЗА" "Белене", Борисов коментира: "Той е "за" ядрената енергетика и ние сме "за" ядрената енергетика. Против "Белене" сме, защото няма пари държавата, за да я построи сама, а няма инвеститори".

Той уточни, че вече знае кой ще е новият шеф на ДКЕВР, но ще го обяви в сряда, когато е следващото заседание на кабинета. "Ще ми се да е жена този път, защото те генерират повече доверие, когато излязат да говорят", загатна обаче премиерът. В медиите вече се спряга името на Анжела Тонева, която в момента е член на регулаторната комисия.