Министър-председателят Бойко Борисов, придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, провери на място последствията от наводненията в Хаджидимово, пропадналия път Банско-Гоце Делчев, както и училищата в Рибново и Дебрен, за които правителство отпусна пари. Преди това той посети и строителството на тунел Железница.

Визитите му бяха предавани в профила му във Фейсбук.

Бурните води на река Места предизивкаха нови ограничения по пътя Банско - Гоце Делчев днес. Повреденият участък вече се укрепва, но движението ще се извършва само в едното платно. Тежка остава обстановката в Хаджидимово, където бяха наводнени 15 къщи, а скъсана дига на река Места отнесе моста между общинския център и село Блатска. Освен това пътното платно между двете населени места пропадна поради подкопаване от водите на реката, а движението на пътните превозни средства е спряно.

"Мостът между село Блатска и Хаджидимово ще бъде изграден максимално бързо, веднага щом водата се оттече. В района изграждаме допълнителни предпазни диги. Реката в момента е много буйна, валя много през последните няколко дни. Всички служби са мобилизирани и работят на пълни обороти. Благодаря на българските строители, които се справят много добре в тези тежки условия", обясни премиерът Борисов пред местните жители.

"До събота трябва да го направим", обеща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе заедно с премиера. Нанков добави, че в момента е осигурен алтернативен маршрут, но 30 км трябва да се заобикаля. Затова, когато се оттече малко водата, веднага ще започне да се възстановяват щетите.

Борисов съобщи за днешното решение на Министерския съвет за отпускането на 600 хил. лв. за ремонт на основен път на селото заради наводненията.

Хората обаче поискаха и физкултурен салон в училището, а Борисов заръча на кмета да пусне писмо до образователния министър Красимир Вълчев.

Правителството е отпуснало 1,3 млн. лева, за да може да се оправи спортната база в училището в село Рибново, правителството ще направи каквото е нужно и за Хаджидимово, обеща Борисов.

Премиерът каза също, че със спортния министър Красен Кралев ще обсъдят как може да се помогне на село Блатска за възстановяването на стадиона, който беше залят от реката.

За пропадналия път Банско-Гоцеденчев: Тоя път са го правили комунистите

След обиколка в няколко села от общините Хаджидимово и Гърмен, премиерът Бойко Борисов спря и на пропаднали път Банско-Гоце Делчев в м. Момина кула. Днес по обяд там пътя бе подкопан и под асфалта зейнаха огромни кухини. Сега се прави укрепване в авариен режим и се насипват големи скални късове в кухината, за да се запълни и да не продължи пропадането на шосето.  Досега са изсипани 40 камиона с над 800 кубика скални късове.

"Днес една колежка в парламента говорила за пътя за Рилския манастир. Този път тук, не сме го правили ние, а е правен от комунистите. Всички знаят колко големи валежи паднаха, колко трудно се възстановява сега. Това са природни бедствия и не трябва да се правят грандиозни заключения", коментира Борисов изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Той изказа специални благодарности на полицаите, пожарникарите и строителните работници, които по думите му работят перфектно, за да отстранят проблемите след наводненията.

В Рибново: Говорят за симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Тук не учат ли български деца?

"Правим всичко възможно, ако така добре управляваме пандемията, 31 януари да пуснем и големите ученици, защото седят вкъщи и губят навици", съобщи премиерът Бойко Борисов при посещение на училище СУ "Йордан Йовков" в село Рибново.

Правителството отпусна 1,275 млн. лева за разширението на училището, каза премиерът и допълни, че в него учат 500 ученици. Към училището се изгражда нов корпус за спортни дейности. Колкото повече игрища, салони, компютърни и класни зали, толкова по-добре за бъдещето, каза премиерът.

Премиерът Борисов акцентира върху подкрепата на правителството за българските общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете им.

"Днес един колега бивш говореше за симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Но ние даваме пари за училищата. Тук нали са български деца? Навсякъде учат деца и трябва да се образоват. Тези, които буквално си чешат езика с темата, нека да погледнат училищата, игрищата - всичко е сменено - дограми, обзавеждане и тук учат децата. 500 ученика! Как да не го разширим?", посочи министър-председателят. Премиерът Борисов изтъкна уважението към различните вероизповедания и също така акцентира върху значението всички български деца да бъдат образовани. Следващата спирка на премиера бе в родопското село Добрен.

Борисов в село Добрен

Стотици милиони отпуснахме за Родопите, инвестираме в образованието, в училищата, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов в село Дебрен, където с отпуснатите от правителството близо 160 000 лева се доизгражда физкултурният салон на училище "Св. Климент Охридски".

"По цял ден се налага да се оправдаваме защо даваме на малките населени места - за игрища, за училища, за детски градини. На "жълтите павета" много трудно асимилират някои наши колеги и опоненти, че има в България хора, които живеят пак тук", отбеляза министър-председателят.

Премиерът изтъкна, че подкрепата на правителството за българските общини продължава, независимо от огромните трудности заради пандемията от COVID-19.

По повод желанието на общината да санира сгради в Дебрен, заместник-министърът на регионалното развити и благоустройството Николай Нанков изтъкна, че един от проектите, който се подготвя по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост на България, е именно за енергийна ефективност. Общините ще могат да се възползват от него за саниране на публични сгради

Борисов провери и строителството на тунел Железница

Половината от строителните дейности по тунел "Железница" на АМ "Струма" вече са изпълнени, съобщи премиерът Бойко Борисов, който провери на място строителните дейности преди визитата си в Хаджидимово и Рибново.

Това е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е над 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика. Строителните дейности по обекта стартираха през октомври миналата година.

Премиерът посочи, че напредва работата и по виадукта преди тунела по посока Кулата. Той се изгражда по технологията "потактово избутване" на горното строене с хидравлични крикове. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение.

АМ "Струма" е поредният мащабен строителен обект, който изграждаме, посочи още премиерът.

"Тук теренът е много труден, на места с голяма денивелация. Огромен труд са положили строителите както тук, така и на "Хемус", "Европа", пътя Ботевград - Видин и др. Иначе от жълтите павета е лесно да коментираш, когато никога нищо не си построил", отбелязва още Борисов.