Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с Американската търговска камара по повод 400 милиона лева, които България трябва да изплати през май на банка "Париба" по проекта АЕЦ "Белене", предаде Агенция “Фокус”.
Ако НЕК не може да върне заема си към банките, електропреносната ни мрежа ще стане тяхна собственост, каза преди година Иван Костов. Тогава министър Делян Добрев обяви, че може да се наложи НЕК да пусне емисия облигации, за да изплати заема.

„Оттук нататък, ако някой от вас ми каже - от кои милиарди ще вземем – образование, спорт, здравеопазване, инфраструктура... На нас ни трябват още само 300 млн. за да докофинансираме инфраструктурните проекти. Точно тези, които ще дам на "Париба" – 400 милиона - ми трябват, а те са заминали за един гьол. Всичките”, ядоса се Борисов пред членовете на камарата.

Той отново припомни стенограмата, която прочете на Министерски съвет преди седмица за 300-те млн. лева за "Белене", гласувани с постановление през 2008 г., По-рано Станишев беше казал, че не е харчил бюджетни пари за централата.
"Кажете - на какъв език да му кажа – каня всички посланици - идете в деловодството на Министерски съвет и прочетете министерското постановление. Щом Дянков се изнервя, може да си представите колко е тежка ситуацията вече – да им казваме и да ги убеждаваме”, каза сега Бойко Борисов.

Трансатлантическото сътрудничество приключва до изборите, защото ако дойде БСП ще започне да строи АЕЦ "Белене", каза още Борисов, цитиран от БТА. Изборите са важни, но за съжаление председателят на ДПС Лютви Местан се нареди на пресконференцията на БСП след референдума. Двете политически партии не могат да ни победят, макар че имат шансове, добави той.
По този повод Станишев коментира, че "има едно вярно в прогнозата на Борисов - очевидно добре осъзнава, че той и неговата партия няма да бъдат на власт. Това е реалистична прогноза", заяви Станишев.

Пред бизнесмените Борисов обяви категорично, че държавата ще строи 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй".
"5-и и 6-и реактор ще бъдат удължени. Въглищата и "Мариците" са добра диверсификация, направи сметките премиерът. Да, още са скъпи, но в един критичен момент България ще успее да удържи необходимостта от електричество чрез тези централи, каза още той. Борисов посочи, че в момента държим електроенергия, която няма пазар, и няма какво да правим с нея.

Преди три години усвоявахме под един процент от еврофондовете, а сега вече сме стигнали до 30 процента, но сме договорили 100 процента. Ще усвоим парите от фондовете, стига да спечелим изборите, защото иначе ще дойдат отново "Батко и Братко " и от ЕС ще спрат финансирането на проектите, заяви премиерът.

Ако ГЕРБ победи на изборите ще се запази финансовата стабилност, административния капацитет ще се повиши, ще даваме пари за инфраструктура, култура и спорт, подчерта отново Борисов. В понеделник ще имам среща с голяма американска компания и се надявам да постигнем нещо в областта на спорта, каза Борисов.